Αρχαία Μεσσήνη, η πόλη των Ελεύθερων Μεσσηνίων.

By | Τετάρτη, Απριλίου 15, 2020 Leave a Comment
Μια Αρχαία πόλη , δυό μονές και ένα κάστρο.
κείμενο/φωτογραφίες : Κατσούλας Δημήτρης.




Ένα κολοσσιαίο τοίχος και δύο τετράγωνοι πύργοι διέκοπταν την συνέχεια του βουνού προκαλώντας δέος στα μάτια του δίτροχου επισκέπτη. Μια οχυρωματική κατασκευή που έμοιαζε απροσπέλαστη κατέληγε σε μια εντυπωσιακή κυκλική είσοδο, την Αρκαδική πύλη, την βόρεια πύλη της αρχαίας Μεσσήνης.Ένα ακόμα ταξίδι στον χρόνο για τον μοτοταξιδιώτη μόλις ξεκινούσε.

Αρκαδική πύλη. 

Αρκαδική Πύλη
Το τεράστιο λίθινο τείχος έχει περίμετρο εννέα χιλιομέτρων προσφέροντας  έτσι την μέγιστη ασφάλεια στους κατοίκους της Αρχαίας Μεσσήνης. Στις μέρες μας διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.
Τα πέτρινα τείχη διακόπτονταν από τρία σημεία ελέγχου, από τρείς πύλες. Η επιβλητική Αρκαδική πύλη, η Λακωνική πύλη (ή Τεγεατική) και μια τρίτη μικρότερη, η πύλη της Κορώνης, η οποία εικάζετε πως βρίσκονταν λίγα μέτρα νοτιότερα από το στάδιο της πόλης. Η Λακωνική πύλη δεν έχει διατηρηθεί, καταστράφηκε στα τέλη του 18ου αιώνα κατά την διάνοιξη δρόμου από το Μαυρομάτι προς την νέα Μονή  Βουρκάνου. Έτσι η μοναδική που έχει απομείνει είναι η Αρκαδική πύλη , το εμβληματικό μνημείο της Αρχαίας Μεσσήνης. Ακόμα και σήμερα αποτελεί μέρος του οδικού δικτύου μιας και ο επαρχιακός δρόμος προς την αρχαία πόλη της Μεσσήνης περνά ανάμεσα από τα γιγάντια τείχη της.


Αρχαία Μεσσήνη.

Στάδιο , στο βάθος το χωριό Μαυρομάτι

Μετά το τέλος της μάχης των Λεύκτρων το 371π.Χ. οι μέχρι τότε αήττητοι Σπαρτιάτες επέστρεψαν ταπεινωμένοι στην  γη τους και  οι θριαμβευτές Θηβαίοι, απέκτησαν ηγεμονική θέση στην Ελλάδα. Τον χειμώνα του επόμενου χρόνου 370-369 π.Χ.  ο Θηβαίος στρατηγός Επαμεινώνδας εισβάλει στην Λακωνία και επιλέγει τους πρόποδες του όρους Ιθώμη για να χτίσει την πόλη της Μεσσήνης, την πόλη των ελεύθερων Μεσσηνίων. Η πόλη χτίστηκε παράλληλα με αυτή της Μεγαλόπολης για να περιοριστεί η όποια επιρροή από τους Σπαρτιάτες.
Η δομή της πόλης στηρίζονταν στην ισονομία και την ισοπολιτεία, όλα είχαν μοιραστεί ισόποσα, η πρόσβαση σε όλους τους χώρους ήταν ελεύθερη, η δημοκρατία ήταν τον παν.
Μέχρι τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ. η πόλη παρέμεινε πολιτιστικό κέντρο της Μεσσηνίας αλλά και μια από τις σημαντικότερες πόλεις του αρχαίου Κόσμου.
Το 365μ.Χ. υπέστη σοβαρές καταστροφές από έναν μεγάλο σεισμό που έπληξε την Ανατολική Μεσόγειο ενώ το τελικό πλήγμα ήρθε το 395 μ.Χ. με την επιδρομή των Γότθων. Οι καταστροφές και οι λεηλασίες ανάγκασαν τους κατοίκους της να μετοικήσουν σε ασφαλέστερους οικισμούς με αποτέλεσμα η πόλη να  ερημώσει.
Η αρχαία Μεσσήνη είχε ένα  μοναδικό προνόμιο,  να παραμείνει αλώβητη από επόμενες κατοικίσεις κατά την διάρκεια των αιώνων παραμένοντας έτσι  μια από τις πιο καλοδιατηρημένες πόλεις της αρχαιότητας.
Το ανασκαφικό έργο ξεκίνησε το 1831 από Γάλλους αρχαιολόγους και συνεχίστηκε από διάφορους φορείς. Το 1974 Έλληνες αρχαιολόγοι έφεραν στο φως το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης ενώ από το 1986 συνεχίζετε η ανασκαφική δραστηριότητα αλλά και αναστήλωση των κτιρίων από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη και την ομάδα του..

Τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου είναι τα εξής:

  1. Ασκληπιείο.
  2. Βουλείον, το πρώτο βουλευτήριο της Μεσσήνης
  3. Το Ιερό της Μεσσήνης, δωρικός ναός του 4ου Αιώνα
  4. το Θησαυροφυλάκιο και το αγορανομείο της πόλης
  5. Τα Ιερά της Αρτέμιδος, της Δήμητρας και του Ποσειδώνα
  6. το Θέατρο με την κινητή σκηνή και το εκκλησιαστήριο.
  7. το Στάδιο με τις δεκαοκτώ σειρές κερκίδων, τον στίβο και το ηρώο των Σαιθιδών, έναν δωρικό ναό που αποτέλεσε το μαυσωλείο μιας πλούσιας οικογένειας. 
  8. το γυμνάσιο με την παλαίστρα και τα αποχωρητήρια
  9. το αρχαιολογικό μουσείο όπου στεγάζονται  ευρήματα από τις ανασκαφές
Η επίσκεψη σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο ανταμείβει τον μοτοταξιδιωτη και τον προκαλεί να βρεθεί ξανά στην λαμπρή πολιτεία της αρχαιότητας μιας και οι ανασκαφές συνεχίζονται και τα ευρήματα που έρχονται στο φώς καθημερινά είναι εξαιρετικά.

Tips:

Ανδρομονάστηρο Ανδρούσας

Ανδρομονάστηρο
Με κατεύθυνση δυτική  κοντά στον οικισμό Πετράλωνα βρίσκεται η βυζαντινή μονή της μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Η μονή ιδρύθηκε στα τέλη του 12ου αιώνα , ξεχωρίζει για την οχυρωματική αρχιτεκτονική της αλλά και για τις τοιχογραφίες του 13ου αιώνα. Δυστυχώς εδώ και έναν αιώνα  δεν έχει επανδρωθεί παρόλα αυτά μετά την ανακαίνιση του το 2016 το μοναστήρι είναι επισκέψιμο , μην το παραλείψετε .

Παλαιά Μονή Βουλκάνου

¨Παναγία της Κορυφής" 
Λίγο μετά το χωριό Μαυρομάτι ξεκινά μια χωμάτινη διαδρομή που οδηγεί στην κορυφή του όρους Ιθώμης. Εκεί , πάνω στα ερείπια της ακρόπολης της Αρχαίας Μεσσήνης είναι κτισμένη η μονή της «Παναγιάς της κορυφής» ή η Παλαιά βυζαντινή μονή Βουλκάνου. Ιδρύθηκε τον 8ο μ.Χ. και παρέμεινε ενεργή μέχρι το 1625 όταν και εγκαταλείφτηκε από τους μοναχούς λόγο των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν την χειμερινή περίοδο.
Η νέα μονή Βουλκάνου στεγάζεται νοτιότερα, ανάμεσα στα χωριά Μαυρομάτι και Βαλύρα. Για την ιστορία ο χώρος όπου κτίστηκε η νέα μονή αγοράστηκε από τους μοναχούς έναντι 10500 γροσίων  από έναν τούρκο Αγά το 1625. Το οικόπεδο περιελάμβανε έναν πύργο καθώς και μια πηγή. Έπειτα κτίστηκε ο περίβολος ενώ ο ναός της Παναγίας κτίστηκε το 1701. Η εικόνα  της παναγίας θεωρείται θαυματουργή.

Κάστρο Ανδρούσας 

Κάστρο Ανδρούσας
13 χιλιόμετρα νότια της αρχαίας Μεσσήνης,  στο χωριό Ανδρούσα, βρίσκετε το ομώνυμο μεσαιωνικό κάστρο του 13ου αιώνα. Η θέση του ήταν ιδανική για τον έλεγχο της πεδιάδας. Το κάστρο αποτέλεσε την έδρα των τελευταίων Φράγκων του πριγκιπάτου της Αχαΐας. Η κατάσταση του κτίσματος είναι σχετικά  καλή, ένα μέρος των τειχών έχει αναστηλωθεί το 2012 ενώ στις μέρες μας πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις.

φωτογραφίες :

Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης

Αρχαία Μεσσήνη

Αρχαία Μεσσήνη

Αρχαία Μεσσήνη

Αρχαία Μεσσήνη

Αρχαία Μεσσήνη

Μαυσωλείο Σαιθιδών




































Περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο από την ΕΡΤ







Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 σχόλια: