Βίλια, τα Ειδυλλιακά

By | Πέμπτη, Φεβρουαρίου 11, 2021 Leave a Comment

Ειδυλλία

Κείμενο/ φωτογραφίες: Κατσούλας Δημήτρης

Στους πρόποδες του μυθικού Κιθαiρώνα και σε υψόμετρο 600 μέτρων, βρίσκεται αμφιθεατρικά χτισμένος ένας υπέροχος ορεινός οικισμός, που απέχει μια ανάσα από το πολύβουο κέντρο της πρωτεύουσας. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου μιας και συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Είναι πλαισιωμένος από καταπράσινα δάση πεύκων αλλά και πανέμορφες παραλίες.

Ακόμα δεν καταλάβατε περί ποιου οικισμού πρόκειται…;

Καλώς ήρθατε στα Βίλια,

οφείλουν το όνομά τους στο ειδυλλιακό τοπίο που τα περιβάλλει. Η παλαιότερη ονομασία ήταν Ειδυλλία που με τον καιρό υπέστη απλοποίηση σε Δύλλια, Βύλλια…Βίλια! Βέβαια ακόμα πιο παλιά κάπου στο 1230 μ.Χ.στην περιοχή προϋπήρχε το χωριό Παλαιοχώρι, χαλάσματα του οποίου υπάρχουν σε κοντινή απόσταση από τα Βίλια. Λέγεται πως το Παλαιοχώρι δέχθηκε επιδρομή από πειρατές. Οι περισσότεροι κάτοικοι του αιχμαλωτίστηκαν και το χωριό πυρπολήθηκε. Οι λιγοστοί ένοικοι που σώθηκαν δημιούργησαν το σημερινό οικισμό, τα Βίλια.

Η περιπλάνηση στο όμορφο αυτό Αττικό χωριό ξεκινά από την κεντρική πλατεία του η οποία φιλοξενεί ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα του 19ου αιώνα, την εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ο ναός αποτελεί έργο του γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ και χρονολογείται στο 1893. Ακριβώς δίπλα  από τον επιβλητικό ναό βρίσκεται ένας ακόμα οίκος του Θεού, που είναι αφιερωμένος στους Παμμέγιστους Ταξιάρχες. Η μικρή εκκλησία κτίστηκε το 1637. Προ κορονοϊού ο επισκέπτης θα μπορούσε να αντικρύσει της παλαιές αγιογραφίες καθώς και το βοτσαλωτό δάπεδο του ναού…τώρα μόνο απέξω! Ξεκινώντας μια μικρή περιήγηση στα σοκάκια του χωριού θα καταλήξετε στην εμπορική καρδιά του χωριού όπου εδρεύουν όλα τα καταστήματα εστίασης.

Τα Βίλια φημίζονται για τις ταβέρνες τους με τα ζουμερά παϊδάκια, για τα γαλακτοκομικά προϊόντα της περιοχής όπως φέτα και γιαούρτι αλλά και τα γλυκά ταψιού! Όλα αυτά με take away…μιας και  η κυβέρνηση έχει κλειδώσει την εστίαση. Αν όμως επιθυμείτε κάτι στο χέρι, παραδοσιακό, ψημένο σε ξυλόφουρνο (πρασόπιτα, σπανακόπιτα , τυρόπιτα)…τότε να θυμάστε το όνομα….Ισμήνη !


Αξιοθέατα

Τα όρια του δήμου Ειδυλλίας περιλαμβάνουν κάποια σημαντικά αξιοθέατα όπως το κάστρο των Αιγοσθένων στο Πόρτο Γερμενό. Πρόκειται για ένα αρχαίο οχυρό το οποίο σύμφωνα με τους αρχαιολόγους οικοδομήθηκε το 343 π.Χ. από Μεγαρείς αλλά και Αθηναίους. Μετά την ύστερη Βυζαντινή περίοδο το οχυρό φιλοξένησε ένα μοναστήρι από το οποίο σώζεται μέρος των κελιών και ο μικρός ναός του Αγ. Γεωργίου. Η παραλία του Πόρτο Γερμενό προσφέρετε για μπάνιο ενώ στον παραθαλάσσιο οικισμό θα βρείτε καφετέριες και ουζερί για τις ….απαιτήσεις σας.


Επίσης ένα ακόμα αρχαίο οχυρό βρίσκεται λίγο έξω από τα Βίλια, αυτό των Ελευθέρων. Πρόκειται για ένα οχυρωματικό έργο του 4ου αιώνα π.Χ.  και αποτελούσε στρατώνα των Θηβαίων. Τα δύο οχυρά είναι από τα πιο εντυπωσιακά αλλά και τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία φρούρια στην Ελλάδα.  

Τέλος επιβάλλεται να βρεθείτε στην κορυφή του Κιθαιρώνα στις παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σε υψόμετρο 1409 μέτρων. Η πανοραμική θέα προς τις Πλαταιές και τον κάμπο της Θήβας, την Εύβοια, τον Παρνασσό τον Ελικώνα και την Ζήρεια αλλά και την Αίγινα θα σας εντυπωσιάσει!

πληροφορίες

  • Χιλιόμετρα: 56 ΒΔ της Αθήνας ακολουθώντας την διαδρομή προς Μάνδρα.
  • Κατάσταση δρόμου: άρτια μάλιστα πρόσφατα άνοιξε και η περιφερειακή οδός της Μάνδρας. Ο δρόμος προς την κορυφή του Κιθαρώνα απαιτεί περισσότερη προσοχή μιας και είναι πολύ στενός.
  • Φαγητό στα Βίλια: ταβέρνες όπως οι Μουριές , ο Έλατος και η Χαρά θα αποζημιώσουν τις ορέξεις σας…αρκεί να εξαφανιστεί ο κορονοιός.
  • Αρχαιολογικοί χώροι οχυρών. Είναι ανοιχτοί για το κοινό, όμως στον Δυτικό πύργο τον Αιγοσθένων η είσοδος δεν επιτρέπετε πλέον λόγω κορονοϊού.

 Φωτογραφίες



















 

 


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 σχόλια: