Κυκλώνοντας την Κεντρική Εύβοια

By | Τετάρτη, Μαρτίου 23, 2016 Leave a Comment

 κείμενο/φωτογραφίες : Δημήτρης Κατσούλας




Για τους κατοίκους της αθηναϊκής πρωτεύουσας, η Εύβοια αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για γρήγορες μονοήμερες εξορμήσεις ή για διήμερες χαλαρές βόλτες. Με αφετηρία την Χαλκίδα και κατάληξη την παραλιακή Κύμη (γνωστή ως «Μπαλκόνι του Αιγαίου»), μπορείτε να οδηγήσετε πάνω σε μια διαδρομή γεμάτη δυνατές φυσικές εναλλαγές, που σίγουρα θα συγκινήσει τους φίλους των ορεινών διαδρομών.
Αφού αποχαιρετήσετε την Χαλκίδα, μόλις 5 χλμ. βορειότερα προσεγγίζετε την Νέα Αρτάκη. Αμέσως μετά την κεντρική πλατεία της πόλης, στρίβετε δεξιά (υπάρχει πινακίδα) και ακολουθείτε την ανηφορική διαδρομή προς τα χωριά Στενή και Στρόπωνες. Ο καλοχαραγμένος οδικός άξονας φτάνει αρχικά στον οικισμό Καθενοί, εκεί όπου ο επιβλητικός όγκος του όρους Δίρφη (1.743 μ.) θα «γεμίσει» το οπτικό σας πεδίο.



 Λίγα χιλιόμετρα μετά, προσεγγίζετε τις υπώρειες της Δίρφης. Εδώ, σε υψόμετρο 440 μ., μέσα μια κατάφυτη ρεματιά με πυκνά δάση από μουριές  και πλατάνια, σας υποδέχεται η φημισμένη Στενή. Πρόκειται για ένα μικρό ορεινό χωριό που ζει σε τουριστικούς ρυθμούς, καθώς αποτελεί –χάρη στις ψησταριές και τις ταβέρνες του– τον πιο δημοφιλή γαστρονομικό προορισμό της Κεντρικής Εύβοιας.


Με αφετηρία την Στενή, ένας φιδίσιος δρόμος ανηφορίζει κατόπιν στα 1.000 μ., για να καταλήξει στην παραλία της Χιλιαδούς, μπροστά στο υδάτινο σεντόνι του Αιγαίου. Όλη η διαδρομή είναι μαγευτική και χαρακτηρίζεται από ένα υπέροχο δασώδες τοπίο που θα απογειώσει τις αισθήσεις σας. Στα αριστερά του δρόμου ορθώνεται η κορυφή της Δίρφης, στα δεξιά δεσπόζουν το όρος Ξηροβούνι και τα Κοτύλαια όρη, ενώ στο βάθος του ορίζοντα κυριαρχεί το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.

Παραλία Χιλιαδού
 Λίγο πριν φτάσετε στο γραφικό χωριό Στρόπωνες, οι «Μπλέ Ταμπέλες» θα σας «σπρώξουν» δεξιά, προς Μετόχι και Κύμη. Κατηφορίζοντας στην σκιά του Κοτύλαιου όρους, το ορεινό τοπίο της διαδρομής θα σας συνεπάρει. Το ίδιο όμως συναρπαστικό παρουσιάζεται και το Μετόχι, ένας κατάφυτος ορεινός οικισμός με τρεχούμενα νερά, που βρίσκεται κτισμένος αμφιθεατρικά (ανάμεσα σε δυο πλαγίες), με θεά την ανοιχτή θάλασσα…
Μετά το Μετόχι, ακολουθώντας τις πινακίδες, συνεχίζετε την ανηφορική πορεία με κατεύθυνση την Κύμη – υπάρχουν πινακίδες. Η ορεινή διαδρομή των 25 χλμ. μέχρι την κωμόπολη της Κύμης κόβει κυριολεκτικά την ανάσα, καθώς η πανοραμική θέα προς τις παραλίες Χιλιαδού και Μετοχίου είναι άκρως αποκαλυπτική και μοναδική.
Από την Κύμη, μπορείτε να συνεχίσετε σε ημιορεινά υψόμετρα, διατρέχοντας τα παραδοσιακά χωριά Ανδρωνιάνοι, Κονίστρες, Βρύση, Μανίκια, Σέτα. Καταλήγοντας  τελικά στην Ερέτρια, έχετε ολοκληρώσει μια διαδρομή περίπου160  χλμ., η οποία συγκαταλέγεται στις γραφικότερες της Εύβοιας.

Κοτύλαια όρη


Λιμάνι Ερέτριας
   


Tips:

Στενή

·       Εκκλησία Αγία Κυριακή στην Καμπιά: σπηλαιώδης ναός κτισμένος ανάμεσα σε πλατάνια και τρεχούμενα νερά.
·       Ορεινό Καταφύγιο Δίρφυς, στα 1.100 μ. Με θέα την κωνική κορυφή Δέλφι.
·       Θέση «Βρύση του Γιατρού»: βρίσκεται εκτός Στενής, περίπου 500 μ. από τα τελευταία σπίτια του χωριού, στον δρόμο προς Στρόπωνες.
·       Το «Λαογραφικό Μουσείο» στο χωριό Στρόπωνες

Κύμη

  • Φαράγγι Αποκλείστη.
  • Ιαματική πηγή Χωνευτικού.
  • Κάστρο Κύμης και ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Στις φωτογραφίες η λευκή BMW XR 1000 είναι Μοτοσικλέτα test ride η οποία δόθηκε στον Θανάση Μουρίκη για τις ανάγκες της τηλεοπτικής εκπομπής 2 wheel ride από το κατάστημα BMW Βαγιανέλης


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 σχόλια: