ο πρώτος γύρος του κόσμου με μοτοσικλέτα.

By | Πέμπτη, Φεβρουαρίου 14, 2013 Leave a Comment


Δημήτρης Κατσούλας


Υπάρχει μοτοταξιδιώτης που δεν έχει σκεφθεί έστω και μια φορά να πραγματοποιήσει τον γύρο του κόσμου με την μοτοσικλέτα του; Είμαι πεπεισμένος πως δεν υπάρχει κανένας. Οι περισσότεροι έχουμε διαβάσει ταξιδιωτικά άρθρα ή έχουμε παρακολουθήσει βίντεο στο διαδίκτυο από τολμηρούς μοτοσικλετιστές που έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα και αυτόματα παρακαλάμε να βιώσουμε μια αντίστοιχη εμπειρία.

 


 Ίσως οι πλέον γνωστοί εξ αυτών είναι οι ηθοποιοί Ewan McGregor και Charley Boorman που πραγματοποίησαν τον γύρο του κόσμου με BMW GS και δημοσιοποίησαν την οδύσσεια τους  μέσω ντοκιμαντέρ αλλά και βιβλίων. Γνωστός επίσης στους Έλληνες αναγνώστες είναι και ο Κωνσταντίνος Μητσάκης που πρόσφατα ολοκλήρωσε για ακόμα μια φορά τον γύρο του κόσμου. Όμως γνωρίζεται πότε έγινε πραγματικότητα ο πρώτος γύρος του κόσμου με μοτοσικλέτα; Πιθανά όχι, ε λοιπόν 101 χρόνια πριν τις μέρες μας ένας τολμηρός Αμερικανο-ιρλανδός ο Carl Stearns Clancy ολοκλήρωσε τον γύρο της Γης με μια μοτοσικλέτα Henderson






Γεννημένος στις 8 Αυγούστου του 1890 στο New Hampshire , ήταν 22 χρονών όταν άρχισε το ταξίδι του  στους αχαρτογράφητους δρόμους της γης παρέα με τον φίλο του Walter Storey . O Clancy ήταν παραγωγός ταινιών , συγγραφέας  αλλά πάνω από όλα ήταν ο άνθρωπος της περιπέτειας. 
The longest, most difficult, and most perilous journey ever attempted” είπε ο Clancy στους φίλους του και αυτοί τον είπαν παράφρων.Ξεκίνησε το επικό ταξίδι, γύρισε και αυτοί σώπασαν.
Το 1912 υπήρχαν οδικά δίκτυα που συνέδεαν πόλεις χωριά και χώρες αλλά λίγα εξ αυτών ήταν χαρτογραφημένα , οι μοτοσικλέτες της εποχής δεν ήταν κατασκευασμένες για μεγάλα ταξίδια ενώ ανύπαρκτα ήταν και τα συνεργεία μοτοσικλετών για πιθανές επισκευές .

 Οι μοτοσικλέτες που διάλεξαν για το ταξίδι τους οι δύο αναβάτες ήταν μάρκας Henderson ( Αμερικανικής κατασκευής)  934κ.ε. , τετρακύλινδρες 7 ίππων με μόνο μια σχέση στο σαζμάν και χωρίς εμπρόσθιο φρένο! Η τελική ταχύτητα που έγραφαν ήταν 55 μίλια ανά ώρα ,νούμερο που τότε αποτελούσε ρεκόρ ,ενώ το κόστος κτίσης της μοτοσικλέτας ήταν μόλις 325 δολάρια.
 
 
Αρχές Οκτωβρίου του 1912 οι αναβάτες έπλευσαν από την Ν. Υόρκη προς το Δουβλίνο με τον Clancy να δηλώνει « είμαστε συνηθισμένοι επιχειρηματίες πωρωμένοι με την εργασία  και αποφασίσαμε να επενδύσουμε έναν χρόνο σε κάτι άλλο από το πανίσχυρο δολάριο»
Με αφετηρία το Δουβλίνο και με λιγοστούς χάρτες στις αποσκευές τους ξεκίνησαν το όνειρο , οδήγησαν μέσω Σκωτίας Αγγλίας , κάτω Χωρών Βελγίου και Γαλλίας.Στο Παρίσι ο έτερος αναβάτης Walter Storey αποφάσισε να επιστρέψει στην Αμερική ενώ ο Clancy συνέχισε την ανατολική διαδρομή του διασχίζοντας χώρες όπως η Ισπανία, Αλγερία ,Τυνησία ,Ινδία , Κίνα ,Ιαπωνία και ΗΠΑ ολοκληρώνοντας έτσι ένα γύρο 18000 μιλίων!



χάρτης διαδρομής κατά μήκος της Β. Αφρικής, σήμερα αυτή η διαδρομή δεν είναι εφικτή

   Κάτω χώρες, Βέλγιο , Γαλλια, χάρτης εποχής



 Μετά το πέρας του ταξιδιού και αφού χαρτογράφησε την διαδρομή το κατόρθωμά του  δημοσιεύθηκε σε εφημερίδες και περιοδικά με σκοπό να μαθευτεί και από άλλους τολμηρούς μοτοσικλετιστές που είχαν σαν στόχο τον κύκλο του πλανήτη. Σε μια συνέντευξη που είχε δώσει είπε: "Θα ήταν δύσκολο να υπερτιμηθεί η εκπαιδευτική αξία αυτού του ταξιδιού που μόλις ολοκληρώθηκε. Σε πολλές χώρες έφθασα σε περιοχές απρόσιτες από αυτοκίνητο και μακριά από τις κοινές γραμμές ενός ταξιδιού. Οι μεγάλες πόλεις είναι φτιαγμένες για τους τουρίστες , ο ταξιδιώτης που θέλει να λάβει μια αληθινή γνώση για τις συνθήκες ζωής ενός τόπου πρέπει να πάει εκεί που δεν αναμένεται. Αυτό προσπάθησα να κάνω σε αυτό το ταξίδι και το αποτέλεσμα είναι αρκετά ενδιαφέρον παρ όλες τις δυσκολίες που βίωσα."


 κατασκηνώνοντας στην άγρια φύση


 Δρόμος στην Σιγκαπούρη


 οδηγώντας στην περιοχή lake District, Αγγλία.



Ο Clancy απεβίωσε τον Γενάρη του 1971 στην Βιρτζίνια έχοντας ζήσει μια γεμάτη και περιπετειώδη ζωή.


Πληροφορίες για τον 1ο γύρο του κόσμου θα βρείτε στο βιβλίο του dr. Gregory W. Frazier “ Carl Stearns Clancy : First motorcyclist to ride around the world 1912-1913.


 Δημήτρης Κ.
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 σχόλια: