ΣΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

By | Σάββατο, Δεκεμβρίου 19, 2015 Leave a Comment
ΧΡΩΜΑΤΑ, ΗΧΟΙ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ  
Κείμενο/φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μητσάκης

            

   Χαθείτε μέσα στα παζάρια του κόσμου και ζήστε μια απίστευτης έντασης πολυσυλλεκτική εμπειρία που δύσκολα θα παραχωρήσει χώρο στη μνήμη σας για κάτι άλλο περισσότερο συναρπαστικό. Οι δείκτες του χρόνου αιφνιδιαστικά γυρίζουν αντίστροφα - ο ενεστώτας παύει να υφίσταται και τον λόγο έχουν μόνο οι εικόνες ενός μακρινού, παραμυθένιου παρελθόντος.
   

Οι υπαίθριες αγορές, οι πρώτες μορφές αγοραπωλησίας και ανταλλαγής αγαθών, συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να λειτουργούν σε πολλές πόλεις του κόσμου με την αρχέγονη δομή τους. Οργανωμένες σε καθορισμένους χώρους ή και τελείως πρόχειρες, αλλού βρίσκονται στην καρδιά της παλιάς πόλης (στην αρχική θέση της αγοράς), και αλλού στην περιφέρεια - όλες μαζί συνιστούν, ωστόσο, ένα πολύχρωμο καλειδοσκόπιο.
   Τι αναζητά όμως ο Δυτικός ταξιδιώτης στις αρχαϊκές αγορές-παζάρια του κόσμου; Το άρωμα της ζωής, την εμπορική συναλλαγή, τις γοητευτικές εικόνες του χτες, την ανάταση των αισθήσεών του, ή μήπως την οικειοποίηση του ιστορικού-πολιτισμικού φορτίου του τόπου; 
   Δύσκολη η απάντηση – ο καθένας μας ψάχνει για κάτι διαφορετικό, προσωπικό. Η πλειοψηφία, πάντως, των ταξιδιωτών αναζητά έναν αυθεντικό εμπορικό παράδεισο, όπου όλα τα θεάματα του παρελθόντος «ξεδιπλώνονται» στον χώρο του παζαριού με τρόπο θαυμαστό και λειτουργούν παράλληλα ή συμπληρωματικά με τα σύγχρονα.  
   Αν νιώθετε κι εσείς την ανάγκη να βιώσετε ένα συναρπαστικό ταξίδι πίσω στον χρόνο, και ταυτόχρονα να ανακαλύψετε νέους χώρους αίσθησης, επικοινωνίας και αντίληψης της τοπικής πραγματικότητας, ελάτε να εισβάλλουμε μαζί στους εμπορικούς λαβύρινθους του Καΐρου (Αίγυπτος), του Κασγκάρ (Κίνα), του Κούσκο (Περού), της Φεζ (Μαρόκο) και της Δαμασκού (Συρία) – κι ας μην διαθέτετε τον σωτήριο μίτο της Αριάδνης!

1) Κάιρο (αλ-Χαλίλι) - Με άρωμα Ανατολής
   «Στην αγορά του αλ-Χαλίλι, θα πουλάν τα δυο σου χείλη, δυο περιουσίες και άλλη μια, τέσσερις εγώ θα δώσω, θα πληρώσω όσο όσο, να μου κάνουν μια μελανιά…». Το αγαπηµένο τραγούδι του Αλκίνοου Ιωαννίδη μας ταξιδεύει στην γη του Νείλου, και συγκεκριμένα στο Κάιρο, όπου βρίσκεται η περίφημη αγορά του αλ -Χαλίλι.
   Το πιο διάσημο παζάρι της Αιγύπτου χρονολογείται από το 1380 και οφείλει την ονομασία του στο χάνι που κατασκεύασε στον συγκεκριμένο χώρο ο εµίρης Τζαχάρκς ελ Χαλίλι. Σήμερα, στη μικρή εμπορική πολιτεία του αλ-Χαλίλι, με τα πολύπλοκα σοκάκια και τα αναρίθμητα μικρομάγαζα, την παράσταση κλέβουν οι ανάκατες ανθρώπινες μορφές που κινούνται αργά προς όλες τις κατευθύνσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
   Περπατώντας στην καρδιά του Ισλαμικού Καΐρου, μπορείτε να αγοράσετε ότι λαχταρά η καρδιά σας: χειροποίητα κοσμήματα από ασήµι και χρυσό, ναργιλέδες, μικρές πυραμίδες και προτομές Φαραώ, αρωµατικά έλαια, ξυλόγλυπτα αντικείμενα, μπαχαρικά και τσάι, δερμάτινα, είδη ένδυσης και υπόδησης, ανατολίτικα μουσικά όργανα, διακοσμητικά από αλάβαστρο, μικροέπιπλα…
    Σε περίπτωση που αποφασίσετε να αγοράσετε ένα οποιοδήποτε αντικείμενο από την δαιδαλώδη αγορά του αλ-Χαλίλι, υιοθετείστε την εφαρμοσμένη πρακτική του αραβικού παζαρέματος και διαπραγματευτείτε την τιμή του. Για τους λαλίστατους πραγματευτές του αλ-Χαλίλι, το παζάρι αποτελεί άλλωστε τρόπο ζωής (αν δεν κάνετε παζάρι, προσβάλετε τον μαγαζάτορα - δεν είναι υπερβολή). Και σίγουρα, με λίγη επιμονή και υπομονή, η αρχική αξία του προϊόντος μπορεί να μειωθεί κάτω του μισού!
   Στην καρδιά του αλ-Χαλίλι, πολύ κοντά στην πλατεία Midan Hussein, λειτουργεί το παραδοσιακό καφενείο El Fishawi, ένα από τα πιο παλιά και ονομαστά καφενεία (ahwa) της αιγυπτιακής μεγαλούπολης. Διακοσμημένο με μεγάλους ξυλόγλυπτους καθρέφτες, παλιές φωτογραφίες, βαλσαμωμένα ζώα και μαυριτανικές αψίδες, το καφενείο El Fishawi είναι το ιδανικότερο μέρος για να χαζεύετε την κίνηση του παζαριού, απολαμβάνοντας τον καφέ, το τσάι ή τον ναργιλέ σας.









2) Κασγκάρ - Μεταξένια εμπειρία
 Η πόλη Κασγκάρ (Kashgar), στη δυτική εσχατιά της Κίνας, ανέκαθεν αποτελούσε ένα σημαντικό εμπορικό σταυροδρόμι πάνω στον Δρόμο του Μεταξιού. Στην ύπαρξη της πόλης, που για αιώνες κρατούσε καλά σφαλισμένα τα μυστικά της, είχε αναφερθεί και ο Μάρκο Πόλο: «...οι κάτοικοί της πόλης ζουν κυρίως από το εμπόριο και τη βιοτεχνία, ενώ για πολλούς εμπόρους αποτελεί σημείο εκκίνησης για την διακίνηση των αγαθών τους προς όλον τον κόσμο...».
    Στο Κασγκάρ διεξάγεται ανελλιπώς κάθε Κυριακή ένα παζάρι με ασύλληπτη δυναμική, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μεταξένιο παρελθόν της πόλης. Πρόκειται για την μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά της Κεντρικής Ασίας, μια εμπορική γιορτή που συγκεντρώνει περίπου 150.000 άτομα από την ευρύτερη περιοχή.
    Λουσμένοι με τις πρώτες ακτίνες του κυριακάτικου ήλιου, κατευθυνθείτε στην ανατολική πλευρά της πόλης και βουτήξτε μέσα στην «κοσμοθαλασσιά» των ντόπιων που αποδεικνύονται πιστοί στο εβδομαδιαίο εμπορικό ραντεβού της Κεντρικής Ασίας. Υιοθετώντας έναν ιδιαίτερο κώδικα οδικής κυκλοφορίας, θα πρέπει να περπατάτε κάνοντας συνέχεια σλάλομ ανάμεσα σε βαρυφορτωμένα αγροτικά οχήματα, σε μικρά ζωήλατα κάρα που μεταφέρουν αγαθά και οικογένειες και σε χιλιάδες ανθρώπους που συνωστίζονται στους χώρους του παζαριού.
    Καταγράφοντας με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τις ποικιλόχρωμες παραστάσεις του παζαριού -και έχοντας εναρμονιστεί με το πλήθος, το στριμωξίδι, τη σκόνη και τις όχι πάντοτε ευχάριστες μυρωδιές- περιπλανηθείτε αρχικά στον κεντρικό δρόμο του παζαριού, εκεί όπου φιλοξενούνται κατά το πλείστον αγρότες.   
   Καθισμένοι ανακούρκουδα μπροστά από σωρούς με κόκκινες πιπεριές, σκόρδα, κρεμμύδια, λάχανα, καρπούζια, γλυκοπατάτες, πεπόνια και τομάτες, επιδεικνύουν την πραμάτεια τους προσπαθώντας να προσελκύσουν τους επίδοξους αγοραστές. Παράλληλα, στους μικρούς παρακείμενους δρόμους, κάθε λογής πραματευτάδες δίνουν το δικό τους παρών, εκθέτοντας κατάχαμα ρούχα, είδη υπόδησης, εργαλεία και οικιακά σκεύη, τα οποία συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον, κυρίως των γυναικών.
    Η λαχτάρα της ανακάλυψης θα σας οδηγήσει και στον τομέα της αγοραπωλησίας ζώων (άλογα, γαϊδούρια, αιγοπρόβατα, κλπ.). Εδώ, Ουιγούροι, Τάταροι, Πακιστανοί, Αφγανοί, Κιργίσιοι και Ουζμπέκοι, με συγκρατημένη έκφραση και έντονη διαπεραστική ματιά, διαπραγματεύονται και συναλλάσσονται, περικυκλωμένοι συνήθως από ένα πλήθος που παρακολουθεί με έντονη περιέργεια την έκβαση της αγοραπωλησίας των ζώων.
    Ωστόσο, ορόσημο του παζαριού αποτελούν οι χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες ντόπιων που ασκούν επαγγέλματα μιας παρωχημένης, για μας τους Δυτικούς, εποχής: τροχιστές εργαλείων, τσαγκάρηδες, γανωματήδες, πεταλωτές, κουρείς και οδοντίατροι δίνουν τη δική τους υπαίθρια, βιοποριστική παράσταση, που σίγουρα θα σας καταπλήξει.
   Κι όταν αργά το ίδιο απόγευμα, οι φιγούρες των ντόπιων παίρνουν το δρόμο της επιστροφής και οι έμποροι μαζεύουν τις πραμάτειες τους με την προσδοκία της επόμενης Κυριακής, εσείς θα μακαρίζετε συνεχώς τον εαυτό σας. Μέσα από τα απίστευτα τεκταινόμενα αυτού του παζαριού είχατε την σπάνια ευκαιρία να γνωρίσετε, με εικόνες πρωτόγνωρα συγκλονιστικές για τα ανυποψίαστα μάτια σας, ολόκληρο το πολιτιστικό γίγνεσθαι της Κεντρικής Ασίας.







3) Δαμασκός (αλ-Χαμιντιέ) – Αραβικός λαβύρινθος 
   Ο πόλεμος που δυστυχώς μαίνεται εδώ και πέντε χρόνια στην Συρία, αποτελεί τροχοπέδη για να επισκεφτεί κανείς την πανέμορφη χώρα της Μέσης Ανατολής. Αν στο προσεχές μέλλον τα σύννεφα του πολέμου φύγουν μακριά από την Συρία, τότε θα μπορείτε να περπατήσετε και πάλι μέσα στο περίφημο σκεπαστό παζάρι αλ-Χαμιντιέ της Δαμασκού, που συναγωνίζεται επάξια το παζάρι του αλ-Χαλίλι και η φήμη του απλώνεται σε όλο τον αραβικό κόσμο.
    Το σκεπαστό παζάρι αλ-Χαμιντιέ της Δαμασκού είναι ένας εμπορικός παράδεισος που εδώ και αιώνες διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτη τη μεσαιωνική του δομή. Λαλίστατοι μικροπωλητές, επίμονοι καταστηματάρχες, επιτήδειοι χειρωνάκτες, αντρικές φυσιογνωμίες με κελεμπίες, γυρολόγοι, μαντιλοφορεμένες γυναίκες και χιλιάδες ετερόκλιτα εμπορεύματα που ξεχειλίζουν από τα αμέτρητα μικρομάγαζα, θα σας καλωσορίσουν σ’ έναν συναρπαστικό κόσμο με έντονες μυρωδιές, πρωτόγνωρους ήχους και ζωηρά χρώματα Ανατολής.
   Αρχικά η αγορά αλ-Χαμιντιέ –όπως όλες οι αγορές του αραβικού κόσμου– θα σας φανεί χαοτική, σύντομα όμως θα καταλάβετε ότι διέπεται από μια εσωτερική λογική, αφού το κάθε τμήμα της είναι αφιερωμένο σε διαφορετικό εμπόρευμα και επαγγελματική συντεχνία.
   Βασικός κορμός του παζαριού είναι ο κεντρικός στεγασμένος δρόμος souq al-Hamidiyya, που αγγίζει σε μήκος τα 2 χλμ. Είναι η αφετηρία απ’ όπου αμέτρητα στενά σοκάκια υφαίνουν τον πολύπλοκο πολεοδομικό «ιστό» του παζαριού. Χωθείτε με θάρρος στα σκεπαστά δρομάκια με τα μικρομάγαζα και χαζέψτε τα αναρίθμητα εμπορεύματα που απλώνονται παντού.
   Μεταξωτά υφάσματα, δερμάτινα ρούχα, αρώματα, είδη λαϊκής τέχνης, λεπτοδουλεμένα κοσμήματα από χρυσό και ασήμι, ξυλόγλυπτα αντικείμενα, είδη υπόδησης και ένδυσης, μικρά κομψοτεχνήματα από φίλντισι και χαλκό, γλυκά, φρούτα, και ό, τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας, πωλούνται στην σκεπαστή αγορά του αλ-Χαμιντιέ.
   Στο τέλος του κεντρικού στεγασμένου δρόμου souq al-Hamidiyya δεσπόζει το μεγαλοπρεπές τέμενος των Ομεϊαδών, το σπουδαιότερο θρησκευτικό μνημείο της Δαμασκού κι ένα από τα μεγαλύτερα ισλαμικά τεμένη στον κόσμο.
  Το τέμενος των Ομεϊαδών, πριν μετατραπεί σε τζαμί (7ο μ. Χ. αιώνα) ήταν βυζαντινή εκκλησία. Αποτελεί σήμερα ιερό τόπο λατρείας για τους Σιίτες - εδώ φυλάσσεται η σορός του Χουσεΐν, γιου του Αλή, του Χαλίφη των Σιιτών. Αυτός είναι ο λόγος που εκατοντάδες χιλιάδες Ιρανοί-Σιίτες συρρέουν κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν στο τέμενος της Δαμασκού.






 


4) Κούσκο – Στον αστερισμό των Ίνκας
     Κτισμένο σε υψόμετρο 3.850 μ., στην κοιλάδα του ποταμού Yanatal, το Κούσκο αποτελεί την αρχαιότερη πρωτεύουσα όλης της αμερικανικής ηπείρου (ιδρύθηκε το 1100 μ. Χ.). Στα μάτια του επισκέπτη, η Μέκκα του πολιτισμού των Ίνκας φαντάζει ως ένα μικρό Περού, καθώς συνιστά μια αντιπροσωπευτική μικρογραφία όλης της χώρας.
   Η εμπορική καρδιά του Κούσκο κτυπά στην κεντρική αγορά της πόλης (Mercado Central), που βρίσκεται δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό Machu PicchuQuillabamba. Περιπλανηθείτε ανάμεσα στο πολύβουο πλήθος της αγοράς και προσπαθήστε να επικεντρώσετε το βλέμμα σας πάνω σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο ή θέμα.
   Ο βομβαρδισμός που δέχονται οι αισθήσεις σας είναι ανελέητος, δίχως τελειωμό. Μυρωδιές, πολυχρωμία, δυνατές φωνές, φρέσκα φρούτα και ντόπιες γραφικές φιγούρες καθισμένες κατάχαμα, επιβεβαιώνουν με τον πλέον άμεσο τρόπο πως η ζωή στο Περού βρίσκει την απόλυτη έκφρασή της μέσα από τη ζωντάνια και την ένταση των πολύχρωμων υπαίθριων παζαριών.
    Η εμπορική φιέστα της Mercado Central του Κούσκο συνεχίζεται και έξω από τον χώρο της αγοράς – στα γύρω πλακόστρωτα σοκάκια.  Πλανόδιοι μουσικοί «ντύνουν» με τις νότες των πνευστών οργάνων τους τη βουή του δρόμου, μικροπωλητές προσφέρουν «Blanca» και «Indiana» (τοπικά  λικέρ με ζάχαρη και λεμόνι), ενώ καρτερικές γυναικείες μορφές, με μωρά στην πλάτη και απλωμένη κατάχαμα τη χειροποίητη πραμάτεια τους (πλεκτά, κεραμικά και ξύλινα αντικείμενα) καλούν τους περαστικούς να την δουν και να την εκτιμήσουν.







5) Φεζ – Χίλιες και μια νύχτα

   Η Φεζ θεωρείται η πνευματική καρδιά του Μαρόκου και διατήρησε αναλλοίωτη μέσα στους αιώνες την πολιτισμική και ιστορική της ταυτότητα. Ιδρύθηκε το 789 μ. Χ. από Άραβες της Βόρειας Αφρικής και της Ισπανίας, για να εξελιχθεί συντόμως σ’ ένα από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά και πολιτιστικά κέντρα του Μαρόκου.
   Η ιστορικότητα και η αυθεντική μεσαιωνική φυσιογνωμία του παλαιού αστικού πυρήνα της Φεζ ώθησαν την UNESCO το 1981 να συμπεριλάβει την αρχαιότερη αυτοκρατορική πόλη του Μαρόκου στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
   Στους δαιδαλώδεις δρομίσκους και στα παζάρια της παλιάς πυκνοδομημένης Φεζ, ο ταξιδιώτης βιώνει με τρόπο μαγικό τις μαροκινές «Χίλιες και μια νύχτα». Η μεντίνα της Φεζ, μια από τις πιο γραφικές και ζωντανές μεσαιωνικές πολιτείες του κόσμου, χαρακτηρίζεται από ένα οικιστικό πλέγμα με χιλιάδες κατοικίες, σκεπαστές αγορές, ποικιλόχρωμα παζάρια, ανήλια σοκάκια, γερασμένα τζαμιά και ονομαστές ιερατικές σχολές.
  Όλα τούτα τα οικοδομήματα πρεσβεύουν την απαράμιλλη φαντασία και λάμψη της αραβο-βερβερικής αρχιτεκτονικής και αναφέρονται σε αλλοτινές εποχές, όταν η σημερινή πολιτιστική πρωτεύουσα του Μαρόκου συνιστούσε το σημαντικότερο κέντρο ισλαμικής κουλτούρας της Βορειοδυτικής Αφρικής.
  Μέσα στον μεσαιωνικό λαβύρινθο της Φεζ περισσότεροι από ενάμιση εκατομμύριο ντόπιοι εργάζονται, διαμένουν, περπατούν, ζητιανεύουν ή πεθαίνουν. Όλοι τους αντιπροσωπεύουν το έμψυχο δυναμικό της παλιάς Φεζ, η οποία αντλεί χρώματα και φαντασία από τα ποικιλόμορφα εμπορεύματα των αναρίθμητων μικρομάγαζων του παζαριού.
    Στην αγορά της Φεζ θα βρείτε τα πάντα, αλλά θα τα βρείτε … πολλές φορές: μπακίρια, κεραμικά, είδη ένδυσης και υπόδησης, τρόφιμα και φρούτα, οικιακά σκεύη, εξωτικά μπαχαρικά, χρυσά και ασημένια παραδοσιακά κοσμήματα, ξυλόγλυπτα αντικείμενα, χαλιά, υφαντά και είδη λαϊκής τέχνης. Και φυσικά, κάθε κομμάτι της αγοράς είναι αφιερωμένο σε διαφορετικό εμπόρευμα.
   Η τεράστια ποικιλία, η δυναμική των αντιθέσεων και ο τρόπος που βρίσκονται όλα αυτά εκτεθειμένα έξω από τα μικρομάγαζα του παζαριού, σίγουρα εντυπωσιάζουν το βλέμμα του ταξιδιώτη, ο οποίος, σε περίπτωση που αποφασίσει να αγοράσει κάτι, καλείται να δοκιμάσει τις ικανότητές του στο παζάρεμα. 
   Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η αναφορά του νομπελίστα συγγραφέα Elias Canetti για τα μαροκινά παζάρια: «…ο υποψήφιος πελάτης μπορεί να κρατήσει για ώρα το εμπόρευμα στα χέρια του, μπορεί να μιλάει για αυτό, να κάνει ερωτήσεις και χωρίς τελικά να το αγοράσει...Αν όμως αποφασίσει να το αγοράσει θα ακολουθήσει υποχρεωτικά το παζάρεμα. Μια περίπλοκη διαδικασία στη διάρκεια της οποίας τα δύο μέρη ακολουθούν άγραφους νόμους αιώνων...».  
   Διαχυτικότητα, αργές κινήσεις, χαμόγελα, επιμονή και υπομονή χαρακτηρίζουν την επαφή μεταξύ υποψηφίου αγοραστή και πωλητή. Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να διαρκέσουν αρκετή ώρα, μια και οι τιμές καθορίζονται από την αρχική εντύπωση που θα κάνετε στον πωλητή. Συνήθως η τελική τιμή φτάνει στο 30-40% της αρχικής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πετύχετε και παρακάτω. 
   Μέσα στον χώρο της αγοράς λειτουργούν επίσης δεκάδες βιοτεχνικά εργαστήρια. Πίσω από τις μισάνοικτες πόρτες τους, επιδέξιοι ξυλουργοί, γανωματήδες, χαλκουργοί, σιδεράδες, ραφτάδες υαλουργοί και βυρσοδέψες, με πεπαλαιωμένες μεθόδους και μέσα, ασκούν δημιουργικά την τέχνη τους. Άνθρωποι του καθημερινού μόχθου –ανώνυμοι λαϊκοί καλλιτέχνες- που δίνουν μορφή στην πρώτη ύλη, δημιουργώντας μικρά κομψοτεχνήματα με την προσωπική σφραγίδα και υπογραφή τους.








Fast Info 1
Ψώνια στο Κούσκο
   Από την αγορά του Κούσκο μπορείτε να αγοράσετε μάλλινα υφαντά από alpaca, υφάσματα, πουλόβερ, παραδοσιακές ινδιάνικες μάσκες, σκουφιά και καπέλα.

Fast Info 2
Ζητείται επειγόντως ξεναγός
  Για να μπείτε, και πολύ περισσότερο για να βγείτε από τα στενά σοκάκια της Φεζ, είναι καλύτερα να ζητήσετε την βοήθεια ενός ντόπιου οδηγού-ξεναγού. Εκτός από τον οικιστικό λαβύρινθο της παλιάς πόλης, ο οδηγός θα σας ξεναγήσει και σε εργαστήρια παραδοσιακών ειδών.

Fast Info 3
Ημέρα αργίας
   Η Παρασκευή είναι ημέρα αργίας για τους μουσουλμάνους. Έτσι, όλα σχεδόν τα καταστήματα στα παζάρια αλ-Χαμιντιέ και αλ-Χαλίλι, καθώς και στην Φεζ, είναι κλειστά.

Fast Info 4
Προσοχή στους πορτοφο­λάδες
  
Θυμηθείτε ότι η πολυκοσμία μέσα στις αγορές και στα παζάρια ευνοεί τη δράση πορτοφολάδων και διάφορων αετονύχηδων. Προσοχή λοιπόν στα προσωπικά σας είδη (πορτοφόλια, διαβατήρια, φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες).  



/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 σχόλια: