Εκδρομικό εντούρο στον Πάρνωνα

By | Παρασκευή, Αυγούστου 10, 2012 2 comments


Πάρνωνας

κείμενο/φωτογραφίες: Δημήτρης Κατσούλας





Ήλιος - Βροχή-χαλάζι, Θάλασσα-Βουνό, χώμα - λάσπη και καλή εντουράδικη παρέα ήταν τα συστατικά που με απομάκρυναν από τα κοινά, ίσως είναι η πρώτη φορά εδώ και καιρό που στις στάσεις για φαγητό ή καφέ το μενού δεν περιελάμβανε πολιτική κουβέντα και οικονομική κρίση.
Η μαγική φύση του Πάρνωνα μας πήρε τα μυαλά!

Όπως πάντα η εκδρομή στήθηκε στο πόδι και έτσι την Κυριακή (27 Μαΐου) ξεκινήσαμε για την Ανατολική πλευρά του Μοριά με πρώτη στάση το Παράλιο Άστρος. Οι καιρικές συνθήκες ιδανικές (... μετά το μεσημέρι όμως;;;;) , αφού ξεμουδιάσαμε πίνοντας τον καφέ μας στην παραλία του χωριού ξεκινήσαμε το μίνι οδοιπορικό στις πλαγιές του Πάρνωνα με σημείο εκκίνησης την μαγευτική Καστάνιτσα, ένα ορεινό χωριό με ιστορία αιώνων που πλέον έχει εξελιχθεί σε έναν παραδοσιακό τουριστικό προορισμό. (www.kastanitsa.gr)






μερικά χιλιόμετρα μετά την Καστάνιτσα και συγκεκριμένα έξω από το χωριό Σίταινα "χωθήκαμε" στα χωμάτινα μονοπάτια του Πάρνωνα. Απότομες ανηφόρες , πολύ κροκάλα και μπόλικες αιχμηρές  στροφές 90 μοιρών με αποκαρδίωσαν σε σημείο που ήμουν έτοιμος να εγκαταλείψω. Η μπετονιέρα φορά ασφάλτινα ελαστικά με αποτέλεσμα να πηγαίνει όπου θέλει λόγο του άσχημου χωματόδρομου αλλά και της απότομης κλίσης...τελικά έβγαλα τα πρώτα 10 ανηφορικά χιλιόμετρα καταϊδρωμένος. Συνεχίσαμε την πορεία μας προς την κορυφή ακολουθώντας το μονοπάτι προς το οροπέδιο του Προφήτη Ηλία (1750 μέτρα). όλο το άγχος και η ταλαιπωρία εξαφανίστηκαν από την θέα της κορυφής και γενικότερα του οροπεδίου. το τοπίο Καθαρά αλπικό (θερμοκρασία 12 βαθμοί) με τον ήλιο να φωτίζει όποτε του επέτρεπε η βαριά συννεφιά. έξω από το εκκλησάκι απολαύσαμε ένα ελαφρύ σνάκ και συνεχίσαμε τον κύκλο του ανεξερεύνητου (από εμάς Πάρνωνα).






 




 








Η συνέχεια εξίσου συναρπαστική , ακολουθήσαμε τον δασικό ελατοσκέπαστο χωματόδρομο με προορισμό το χωριό Πολύδροσο



λίγα χωμάτινα χιλιόμετρα πριν το χωριό η ΕΜΥ έπεσε μέσα στις προβλέψεις της και στις 15:00 άνοιξαν οι ουρανοί, έντονη βροχόπτωση και καπάκι....χαλάζι, νόμιζα πως με πυροβολούσαν, η κατάσταση του χωματόδρομου ήταν γλιστερή και αργότερα....λασπώδης , με τα ασφάλτινα ελαστικά έχασα τον μπούσουλα (όλες οι μοτοσικλέτες είχαν θέμα αλλά εγώ είχα....Μεγάλο θέμα) . ευτυχώς είμαστε 5 και έτσι βγήκα από τον βούρκο ...ευτυχώς ....γιατί ακόμα εκεί θα ήμουν.



 



Μας πήρε περίπου μια ώρα για να διανύσουμε 6 χιλιόμετρα λάσπης , τελικά....το gs ή μάλλον εγώ τα έβγαλα πέρα ,το gs είναι unstoppable Λέμε!!!...την επόμενη φορά με το ΧΤ να έχω το κεφάλι μου ήσυχο...  :D

Αφού βγήκαμε πλέον στην άσφαλτο συνεχίσαμε με προορισμό τα Ανω Δολιανά όπου και απλώσαμε τα ρούχα μας για να στεγνώσουν αλλά και γεμίσαμε τα στομάχια μας με τα απαραίτητα εδέσματα.




Η εκδρομή τελείωσε τις 9 το βράδυ, εν κατακλείδι


  • 5 μοτοσικλέτες ( 2 άφρικα 1 ΚΤΜ 950, 1 ΤΕΝΕΡΕ 660, Μπετονιέρα)
  • 480,00 χιλιόμετρα (65 χωμάτινα)
  • διάρκεια 13 ώρες (τουλάχιστον οι 8 ώρες ήταν οδήγηση)


και το αποτέλεσμα...τι άλλο χαμόγελο....



άντε και στην επόμενη.....σε κανα 2μηνο όπως πάει!
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

2 σχόλια:

  1. Δημήτρη, πολύ ωραία η παρουσίαση, στην σκάλα της Σίταινας προς το Δάσος και προφήτη Ηλία Πάρνωνα ήθελε χωμάτινα ελαστικά, αφού δεν είχες έπρεπε να ρίξεις τις πιέσεις στο 1,5...

    Τι να σου κάνει η μπετονιέρα...??? Δεν φταίει αυτή για τις επιλογές σου... χαχαχα

    Αν θέλεις να διασχίσεις έδαφος με πηλό να φοράς ειδικά ελαστικά στην Μπέμπα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάρη καλά τα λές.....αλλά δεν γνωρίζαμε την διαδρομή και τις δυσκολίες της!
      όπως και να έχει το πράγμα....είχε την γοητεία του!

      Διαγραφή