Στο Αγκίστρι με ποδήλατο.

By | Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 12, 2012 Leave a CommentΝήσος Κεκρυφάλεια ή Αγκίστρι
Κείμενο/φωτογραφίες: Κατσούλας Δημήτρης

Νήσος Κεκρυφάλεια…. Σίγουρα το όνομα αυτό δεν είναι γνωστό στο πλήθος παρά σε ανθρώπους που ασχολούνται με την  ιστορία της αρχαίας Ελλάδας . Νήσος Κεκρυφάλεια (σημαίνει Στολισμένη Κεφαλή)  λοιπόν , είναι η αρχαία ονομασία του κοντινότερου επίγειου παράδεισου στην Αττική, το γνωστό μας Αγκίστρι. 20 περίπου ναυτικά μίλια χωρίζουν το καταπράσινο νησάκι από το λιμάνι του Πειραιά, μια απόσταση που καλύπτεται σε 50 λεπτά από τα ιπτάμενα δελφίνια ή σε περίπου δύο ώρες από τα επιβατικά οχηματαγωγά πλοία.
Το νησί πρωτοκατοικήθηκε στην πρωτοελλαδική περίοδο  και την Ελληνιστική εποχή , πέρασε από τα χέρια των Ρωμαίων , των βυζαντινών και των Οθωμανών, ερημώθηκε αρκετές φορές στο πέρασμα των αιώνων λόγω πειρατικών επιδρομών και μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους αποτέλεσε ανεξάρτητη κοινότητα απαριθμώντας περίπου 250 κατοίκους. Από το 1960 και μετά συνδέθηκε ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά και το 1973 ηλεκτροδοτήθηκε . Πλέον απαριθμεί περισσότερους από 1000 κατοίκους και αποτελεί έναν εξαιρετικό προορισμό για ολιγοήμερες διακοπές.
Σημαντικό επίσης να αναφέρουμε είναι πως το Αγκίστρι αποτελεί το τρίτο νησί σε αναλογία πρασίνου στην Ελλάδα με ποσοστό μεγαλύτερο του 80%.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Μεγαλοχώρι ή Μύλος, ένα χωριό στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα στενά  πλακόστρωτα σοκάκια , τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια καθώς και την εκκλησία της Ζωοδόχου πηγής η οποία ανεγέρθηκε το 1885. Υπάρχουν αρκετά καταλύματα ταβέρνες και καφέ μπαρ όπου ο επισκέπτης μπορεί να εκμεταλλευτεί ενώ η παραλία κατά μήκος του χωριού προσφέρεται για μπάνιο. Ενημερωτικά στο λιμάνι του χωριού «δένουν» τα ιπτάμενα δελφίνια.


2 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά βρίσκετε το χωριό Σκάλα , η τουριστική καρδιά του νησιού. Σήμα κατατεθέν του χωριού η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων που δεσπόζει επιβλητικά στην παραλία .Η πεντακάθαρη θάλασσα και η χρυσή αμμουδιά της οργανωμένης παραλίας της Σκάλας γοητεύουν τον επισκέπτη , η τουριστική ανάπτυξη του χωριού είναι οργιώδης  ,υπάρχουν  καταλύματα για όλα τα βαλάντια , μπόλικες ταβέρνες και μπάρ .Νοτιότερα της Σκάλας υπάρχει η μικρή παραλία της Σκληρής ενώ ακόμα νοτιότερα ακολουθώντας ένα κατάφυτο από πεύκα μονοπάτι διακρίνεται η παραλία της Χαλκιάδας, ίσως η ομορφότερη παραλία του νησιού. Προσοχή όμως , η πρόσβαση είναι δύσκολη μιας και χρειάζεται καταρρίχηση για να την απολαύσετε.
 Από την Σκάλα ξεκινάει και ο μοναδικός οδικός άξονας του νησιου μήκους 8,5 χιλιομέτρων που διασχίζει στο χωριό Λιμενάρια και καταλήγει στην Απόνησο . Το χωριό Λιμενάρια είναι ο τρίτος οικισμός του νησιού όπου μπορείτε να απολαύσετε την θάλασσα στην παραλία (βράχο) της Μάριζας καθώς και τοπικά εδέσματα στην ταβέρνα που εδρεύει στο κέντρο του χωριού.
Η Απόνησος είναι ένα ιδιωτικό νησάκι που συνδέεται με τσιμεντένια γέφυρα με την ξηρά , αγαπημένος τόπος των «σκαφάτων» μιας και έχει ενα μικρό λιμανάκι για να δένουν τα σκάφη τους και μια εξαιρετική ταβέρνα που προσφέρει φρέσκα θαλασσινά.

Ακόμα μια μικρή  παραλία ζωσμένη από πεύκα είναι η Δραγωνέρα. Βρίσκεται στην μέση της διαδρομής Μεγαλοχώρι – Λιμενάρια. Μια καντίνα δίνει ζωή στην παραλία ενώ είναι εφικτό και το ελεύθερο κάμπινγκ. Δυστυχώς σκουπίδια και διάφορα «απομεινάρια» των σκηνιτών είναι διάσπαρτα παντού. Καλό το ελεύθερο αλλά θέλει και σεβασμό….τέλος πάντων.
Η διαδρομές στο νησί μπορούν να καλυφθούν με όλα τα είδη οχημάτων αλλά και με τα πόδια ενώ υπάρχει και τουριστικό λεωφορείο που συνδέει την Σκάλα με τα Λιμενάρια. Αξίζει να αναφέρουμε πως ενοικιάζονται ποδήλατα με τα οποία μπορεί ο επισκέπτης να επισκεφτεί οποιοδήποτε σημείο του νησιού αρκεί  να έχει μέτρια φυσική κατάσταση κατάσταση μιας και οι ανηφόρες είναι μπόλικες.
Ένα Σαββατοκύριακο είναι αρκετό για να  εξερευνήσετε το παραδεισένιο νησί και προτείνω να το επισκεφτείτε  εαν δεν το έχετε ήδη πράξει!
Πληροφορίες: http://www.agistri.com.gr

Φωτογραφίες:

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 σχόλια: