Στην Ορεινή Αρκαδία με GS 1200 Rallye και την GStraveler

By | Τρίτη, Φεβρουαρίου 26, 2019 2 comments
Αρκαδία- Μαίναλο
κείμενο / φωτογραφίες : Κατσούλας Δημήτρης 

Δημητσάνα
GS 1200 Rallye , Μια μοτοσικλέτα που προκαλεί με την παρουσίαση της , μια κορυφαία μοτοσικλέτα παραγωγής που αποτελεί διακαή πόθο μοτοταξιδευτών και όχι μόνο , ένα εργαλείο παντός τερέν που δεν λέει όχι σε τίποτε.. μια μοτοσικλέτα που κοστίζει πολύ , γιατί απλά "ότι πληρώνεις παίρνεις" και επειδή "όσα δεν φτάνει αλεπού..." αποφάσισα να πεταχτώ μέχρι τα γραφεία της GStraveller  για να κάνω ένα διήμερο δωράκι στον εαυτό μου ενοικιάζοντας την εξαιρετική αυτή Βαυαρική μοτοσικλέτα , κάνοντας έτσι το όνειρο πραγματικότητα έστω και για δύο μέρες!
Έπειτα από τους απαραίτητους ελέγχους αλλά και την παρουσίαση της μοτοσικλέτας από τους συνεργάτες της GStraveller βρέθηκα στον δρόμο για την καρδιά της Αρκαδίας , για να περάσω ένα διήμερο παρέα με το "πολεμικό" GS.
 Σε σύντομο χρόνο αφήνω πίσω μου την «τρύπα» του Αρτεμισίου και την μονότονη  ε.ο. Κορίνθου Τριπόλεως και κατευθύνομαι προς την Αρχαία Μαντίνεια  και το παραδοσιακό οικισμό Κάψα. Το μικρό χωριό κρύβει καλά στα σωθικά του ένα από τα ομορφότερα  και πιο αξιόλογα σπήλαια της Ελλάδας , με τον πλούσιο διάκοσμό του να αποτελεί ένα σπάνιο και μεγαλειώδες θέαμα. Η στάση αυτή ήταν και η μόνη προγραμματισμένη του διημέρου μιας και το σπήλαιο είναι επισκέψιμο από τις 9 μέχρι τις 1500.

Σπήλαιο Κάψα
Γοητευμένος από την μοναδικότητα του σπηλαίου συνεχίζω την πορεία μου για 10 χιλιόμετρα  προς το κεφαλοχώρι της περιοχής το Λεβίδι, έναν τόπο με πλούσια ιστορική αλλά και λαογραφική παράδοση. Στην κεντρική πλατεία του χωριού  υπάρχουν ταβέρνες και καφενέδες,  το κτίριο του Δημαρχείου, η  εκκλησία του Αγίου Ιωάννη ενώ στην κορυφή του λόφου δεσπόζουν δύο ρολόγια, ένα παλιό, οι δείκτες του οποίου έχουν σταματήσει στην ώρα που ανατινάχθηκε από τους  Ναζί και ένα καινούργιο. Ρίχνω μια γρήγορη ματιά και συνεχίζω την διαδρομή μου για 25 ακόμα χιλιόμετρα.
Προσπερνάω το χωριό Νυμφασία με την επιβλητική μονή Κερνίτσης και συνεχίζω προς την φημισμένη Βυτίνα, ένα χωριό που η καρδιά του χτυπά σε ρυθμούς τουριστικούς καθόλη την διάρκεια του χρόνου.  Όμορφα καφεπωλεία , ταβέρνες με εκπληκτικό φαγητό, καταστήματα με ντόπια παραδοσιακά προϊόντα αλλά και υπέροχοι ξενώνες, λειτουργούν ασταμάτητα  καλύπτοντας τις ανάγκες του σύγχρονου τουρίστα ή ταξιδευτή . Μετά τον απαραίτητο καφέ στην πλατεία του χωριου , ανηφορίζω προς το ορεινό χωριό Ελάτη διασχίζοντας κάθετα το Μαίναλο και πατώντας τροχούς σε μια συγκλονιστική διαδρομή  με γιγάντια έλατα και φανταστικά πλατώματα, τρεχούμενα νερά αλλά και μια ξεχωριστή για την ομορφιά της εκκλησία , την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής... Εναλλακτικά θα μπορούσα να πεταχτώ μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο , προτίμησα όμως την μαγεία της ελατοσκέπαστης διαδρομής!

εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής
Επιστρέφω  πίσω στον κεντρικό δρόμο λίγο μετά την Βυτίνα και  οδηγώ την  GS με γοργούς ρυθμούς Φρένα και στροφή δεξιά προς τα Μαγούλιανα , το «υψηλότερο» χωριό της Πελοπονήσσου. Άξιζε η   μικρή παράκαμψη, μόνο και μόνο για να γεμίσει το οπτικό μου πεδίο  από το πανέμορφο γραφικό χωριό που είναι αμφιθεατρικά χτισμένο σε υψόμετρο 1350μ . ( έχει και καλή ταβέρνα...ξέρετε όλοι ποια )
Πάλι πίσω στην κεντρική αρτηρία με προορισμό την Δημητσάνα . Η διαδρομή είναι ακταμάχητη, ο φαρδύς δρόμος προσφέρετε για λίγη παραπάνω δόση γκαζιού μέχρι την στιγμή που ο ορίζοντας θα καλυφθεί από τα πέτρινα σπίτια της Δημητσάνας.  
Ένα κομμάτι τις Ελληνικής ιστορίας βρίσκεται μπροστά στα μάτια μου ολοζώντανο.  Λιθόστρωτα σοκάκια, όμορφες βυζαντινές εκκλησιές , μπαρουτόμυλοι και μονές χτισμένες στις απόκρημνες πλαγιές του φαραγγιού όπου ρέει ο ζωοδότης Λούσιος ποταμός συνθέτουν έναν εντυπωσιακό παζλ εικόνων και συναισθημάτων  , είναι πλούσια τα περιεχόμενα του τόπου! 

Δημητσάνα
 Η στάση στην Δημητσάνα είναι επιτακτική. Απολαύστε τον καφέ σας ή απλά περπατήστε στα σοκάκια του χωριού. Ακόμα καλύτερα, επισκεφθείτε το μουσείο υδροκίνησης και γνωρίστε την ιστορία της μπαρούτης καθώς και τον τρόπο παραγωγής. Επισκεφθείτε την μονή Αιμυαλών , την Μονή Προδρόμου ή την αρχαία Γόρτυνα. Περιπλανηθείτε στα μονοπάτια του Λούσιου ή δοκιμάστε τις αντοχές σας σε μια κατάβαση του ποταμού με ραφτινγκ.
Η  ώρα περασμένη , τα μάτια χορτασμένα από τα εκπληκτικά τοπία του Μαινάλου, το στομάχι όμως διαμαρτύρονταν. Είκοσι λεπτά νοτιοδυτικά της Δημητσάνας βρίσκεται ο οικισμός Παναγιά, εκεί ο καλός μου φίλος Γιάννης σβήνει την πείνα κάθε διαβάτη με τα υπέροχα εδέσματα... της Ζέρζοβας. (προσοχή μην πάτε χύμα...καλέστε για κράτηση) .

Ζέρζοβα στην Παναγιά
Η νύχτα με βρήκε στα Κακουραίικα, τον τόπο καταγωγής μου . Το τζάκι λαμπαδιάζει , το κρασί αναλαμβάνει τον ρόλο του, ενώ  οι αναμνήσεις από παιδικά μου χρόνια πλημμυρίζουν τις σκέψεις μου ... καλό βράδυ.

Κακουραίικα Αρκαδίας 
Η καμπάνα του χωριού χτύπησε 7 φορές, βρέθηκα κατευθείαν στο καφενείο , η μυρωδιά του καφέ ξυπνάει τις αισθήσεις μου ενώ τα φρέσκα τηγανιτά αυγά παρέχουν ενέργεια για το υπόλοιπό της απαιτητικής ημέρας.
Η μπλέ μοτοσικλέτα διασχίζει την γέφυρα του Αλφειού μπαίνοντας πλέον στον νομό Ηλείας. 
Η Ανδρίτσαινα με καλωσορίζει , η εκκλησία μόλις είχε σχολάσει , οι ντόπιοι απολάμβαναν τον καφέ τους  στα καφενεία κοντά στον μέγα πλάτανο, ήταν όλα τόσο νηφάλια , τόσο ιδανικά.
Μια ταχύτητα κάτω και εξσφενδονίζομαι προς την Καρύταινα , η διαδρομή είναι χάρμα...ελαστικών, το GS  με βοηθούσε να αγγίξω τα όρια μου... Γρήγορα το επιβλητικό κάστρο της Καρύταινας και του πάλαι ποτέ κραταιού πεντοχίλιαρου πέρασε στην ψηφιακή μου μνήμη και συνέχισα προς την Στεμνίτσα. Ένας ακόμα παραδοσιακός οικισμός στο διάβα μου.
Χτισμένη "ριψοκίνδυνα" στα 1080 μέτρα ,τα πέτρινα αρχοντικά, οι βυζαντινές εκκλησίες, το καμπαναριό στην πλατεία αλλά και τα φημισμένα μυγδαλάτα της  με «εγκλωβίσουν» στην αγκαλιά της.
Κόντευα να κυκλώσω το Βουνό  και η μέρα "έφευγε" , προσπερνώ το Χρισοβίτσι , ένα από τα πλέον ιστορικά χωριά του Μοριά , εν συνεχεία  ακολουθώ την ροή του ποταμού Ελισσώνα για να φτάσω στα Δάβια και λίγο μετά στην Τρίπολη αφήνοντας πίσω μου το επιβλητικό βουνό των Αρκάδων. 
Οι 48 ώρες με την  Rallye.... εξαντλούνται... 

πληροφορίες για την ενοικίαση της μοτοσικλέτας :https://www.gstraveler.gr/

Καρύταινα 

Κακουραίικα

Κακουραίικα Αρκαδίας

Προσθήκη λεζάντας

Πηγές Καρατζά



Γέφυρα Αλφειού

Ανδρίτσαινα

Καρύταινα 


Καρύταινα 




Μαίναλο

Μαίναλο
Στεμνίτσα

Στεμνίτσα
 

Μουσείο Υδροκίνησης

Βυτίνα

Μαγούλιανα
Μελισσόπετρα


 
Σπήλαιο Κάψα
Αγία Φωτεινή Μαντίνεια






Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

2 σχόλια:

  1. Πανέμορφα μέρη, υπέροχη αφήγηση και καταπληκτικές φωτογραφίες Δημήτρη.
    Είμαι ο Παναγιώτης με το μαύρο XJ6, ο ένας από τους τρεις μας μαζί με τον Πάνο με το έτερο GS που φύγαμε απο Ζέρζοβα για Αθήνα.
    Να είσαι πάντα καλά και να ταξιδεύεις φίλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παναγιώτη σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Εύχομαι σύντομα να βρεθούμε στους δρόμους της Αρκαδίας για να απολαύσουμε οδήγηση.... και τοπικά εδέσματα!Να σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή