Στάσου περίμενε….που πας χωρίς χαρτούρα!

By | Δευτέρα, Ιουλίου 16, 2018 1 comment

κείμενο/φωτογραφία : Δημήτρης Κατσούλας


Η μέρα που θα πατήσεις την μίζα και θα καβαλήσεις την φορτωμένη μοτοσικλέτα σου για να  διευρύνεις τους ταξιδιωτικούς ορίζοντές σου κοντοζυγώνει!
Η δίτροχη ερωμένη σου είναι καθόλα έτοιμη για να αντιμετωπίσει τα εκατοντάδες χιλιόμετρα διαδρομών που θα ακολουθήσεις, σέρβις, λάστιχα, αλυσίδα, γρανάζια φρένα, άξονας και αναρτήσεις , όλα δουλεύουν αρμονικά ! Εσύ , χαρούμενος μέχρις βλακείας. έχεις ήδη ετοιμάσει το πλάνο διαδρομών και αξιοθέατων, τα ηλεκτρονικά συμπράγκαλα  αποθήκευσης εικόνων αλλά και το πλάνο αποσκευών και φορτώματος . Κανείς δεν μπορεί να σου κόψει την φόρα .
 Όμως υπάρχουν οι γραφειοκρατικές λεπτομέρειες που δεν πρέπει να ξεχάσεις αλλά και να παραμελήσεις.

Γιατί είναι σίγουρο…πως αν κάτι λείπει …θα σου κόψουν την φόρα!

Δεν πας πουθενά χωρίς….


1.Δίπλωμα ευρωπαϊκής ένωσης , το πολύτιμο ροζ χαρτάκι ή πλαστικό που θα σε ταξιδέψει στην Ευρώπη αλλά και σε κάποιες χώρες εκτός αυτής.
2.Διεθνές δίπλωμα, θες να πατήσεις τροχό σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης, σε χώρες που δεν αναγνωρίζουν το «ροζ πλαστικό» ? τότε εκδίδεις το διεθνές δίπλωμα σε ένα από τα γραφεία της ΈΛΠΑ .

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

Α. άδεια οδήγησης
Β. πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία
Γ. Διαβατήριο

Κόστος
50 ευρώ για διεθνή άδεια οδήγησης με ισχύ ένα έτος
90 ευρώ για διεθνή άδεια οδήγησης με ισχύ τρία έτη

3. Άδεια κυκλοφορίας μοτοσικλέτας : Η άδεια κυκλοφορίας τι άλλο...

4.Πράσινη κάρτα μοτοσικλέτας : πρόκειται  για το πιστοποιητικό Διεθνούς Ασφάλισης οχήματος το οποίο εγγυάται την κάλυψη Αστικής Ευθύνης του οχήματός σας όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό και εκδίδεται από την ασφαλιστική εταιρία. Εκδίδεται χωρίς χρέωση και για όσο διαρκεί η ασφάλιση του οχήματος.
Καλό θα είναι να την ελέγξετε ,καθώς επίσης να ελέγξετε αν αναγράφετε η χώρα που θα επισκεφθείτε .

5 Carnet de passage:  το πολύπτυχο, είναι το διεθνές πιστοποιητικό του οχήματος. Εκδίδεται από την ΕΛΠΑ προσκομίζοντας την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος και το διαβατήριο του ιδιοκτήτη. Η έκδοση κοστίζει 105,00€ καθώς και  ένα χρηματικό ποσό για εγγύηση.
Η διάρκεια του είναι μονοετής και αφορά χώρες εκτός Ε.Ε.

περισσότερες πληροφορίες στα κεντρικά γραφεία της ΕΛΠΑ.

6.Διαβατήριο : το απόλυτο ταξιδιωτικό έγγραφο που εκδίδεται από κρατική αρχή. Προσοχή πριν το ταξίδι σας να ελέγξετε την ισχύ του. Κάποιες χώρες επιτρέπουν την είσοδο σε κατόχους διαβατηρίων που έχουν τουλάχιστον εξάμηνη ισχύ!

7.Βίζα : Ενημερωθείτε από την πρεσβεία της χώρας που πρόκειται να επισκεφθείτε αν χρειάζεται η θεώρηση του διαβατηρίου σας . Είναι κρίμα να φτάσετε στην πύλη εισόδου…και να γυρίσετε πίσω!

8. Οδική βοήθεια: Ενημερωθείτε από τον ασφαλιστή σας για το συμβόλαιο ασφάλισης του οχήματος. Αν περιλαμβάνει οδική βοήθεια και σε ποιες χώρες. Αν όχι, καλό θα είναι να αποκτήσετε οδική βοήθεια που να επιχειρεί στην χώρα που πρόκειται να επισκεφθείτε.


Πλέον είσαστε έτοιμοι να κατακτήσετε τους δρόμους του κόσμου!





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

1 σχόλιο: