Βερολίνο, Στα λημέρια της κυρά Μέρκελ...

By | Τρίτη, Φεβρουαρίου 02, 2016 Leave a Comment
Βερολίνο
Κείμενο / φωτογραφίες : Κατσούλας Δημήτρης




 Μέσα στα τελευταία 14 χρόνια που περιηγούμαι στην Γηραιά ήπειρο -είτε με την μοτοσικλέτα μου, είτε με αεροπλάνο- ποτέ δεν έτυχε να επισκεφθώ το underground Βερολίνο. Αρκετές φορές έτυχε να περάσω δίπλα στην πόλη, αλλά ποτέ δεν είχα αφεθεί στην αστική αγκαλιά της…
 Αυτά που άκουγα τα τελευταία χρόνια από φίλους ταξιδιώτες για την πρωτεύουσα του Ομοσπονδιακού κράτους της Γερμανίας, με «έσπρωξαν» να εντάξω τελικά το Βερολίνο στα άμεσα ταξιδιωτικά μου πλάνα. Βλέπετε, όσοι είχαν επισκεφθεί την γερμανική πρωτεύουσα, αναφέρονταν με ιδιαίτερο θαυμασμό για μια κλασική και μοντέρνα συνάμα ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, που αποτελούσε πλέον σύμβολο αναγέννησης και όχι ανελευθερίας.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, το Βερολίνο τους είχε καλύψει απόλυτα. Συνδυάζοντας αρμονικά όλες τις νέες τάσεις και προτάσεις στην μόδα, την τέχνη, το design, την γαστρονομία και στην μουσική, το μητροπολιτικό κέντρο της Γερμανίας τους πρόσφερε συναρπαστικές εμπειρίες διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Ενώ παράλληλα, τα πάμπολλα ενημερωμένα μουσεία, οι όμορφες πλατείες, τα μεγαλοπρεπή παλάτια, τα διάφορα ιστορικά μνημεία και οι εκλεκτές γκαλερί της πόλης, τους βοήθησαν να ανακαλύψουν το Βερολίνο από μια άλλη σκοπιά, την πολιτιστική.
Στην γερμανική πρωτεύουσα ευτύχησα να βρεθώ το καλοκαίρι του 2015, στα πλαίσια ενός οδοιπορικού που πραγματοποίησα με την μοτοσυκλέτα μου στα Βαλκάνια, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Με την αειθαλή BMW 1200 να ξεκουράζεται στο υπόγειο γκαράζ του ξενοδοχείου, για 4 ολόκληρες μέρες περιπλανηθήκαμε πεζή στην πόλη, προκειμένου να δούμε ιδίοις όμμασι αν οι φίλοι μας έλεγαν τελικά αλήθειες ή υπερβολές… 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

   Το Βερολίνο, που ιδρύθηκε το 1237, έγινε από το 1415 τόπος κατοικίας διαφόρων ηγεμόνων, το 1871 ανακηρύχθηκε σε πρωτεύουσα της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ οι Ναζί εδραιώθηκαν στην πόλη το 1933, μετά την νίκη τους στις εκλογές.
  Η γερμανική πρωτεύουσα αποτέλεσε το τελευταίο καταφύγιο του Αδόλφου Χίτλερ όπου και αυτοκτόνησε (;), σηματοδοτώντας έτσι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, που βρήκε το Βερολίνο ολοκληρωτικά καταστραμμένο από τις βόμβες των Συμμαχικών Δυνάμεων.
   Σε σύντομο χρονικό διάστημα η πόλη ανοικοδομήθηκε και πάλι (διαιρεμένη όμως σε Ανατολικό Βερολίνο και Δυτικό Βερολίνο), αλλά το 1961 η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας ύψωσε το τείχος του μίσους, για να αποτρέψει τους κατοίκους της να αυτομολούν στην Δύση - για 28 ολόκληρα χρόνια το Βερολίνο ήταν χωρισμένο. Το 1989, το τείχος του Βερολίνου έπεσε, παρασύροντας μαζί του το σοβιετικό καθεστώς της Ανατολικής Ευρώπης. Ένα χρόνο αργότερα, το Βερολίνο ενώθηκε, η Γερμανία ενώθηκε, αλλά η Ευρώπη δυστυχώς «χωρίστηκε»…

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

   Προορισμοί με ιδιαίτερο ιστορικό και πολιτιστικό βάρος στην καρδιά της πόλης, που έλκουν την πλειοψηφία των επισκεπτών.

1) Πύλη του Βρανδεμβούργου

   
Αποτελεί το αναμφισβήτητο σύμβολο της γερμανικής πρωτεύουσας. Οικοδόμημα νεοκλασικού ρυθμού, κατασκευάστηκε το 1788-1791 από τον βασιλιά Φρειδερίκο Γουλιέλμο Β΄. Στην διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου, η ρωμαϊκή άμαξα στην κορυφή του μνημείου υπέστη σημαντικές ζημιές, οι οποίες επιδιορθώθηκαν με την εθελοντική εργασία Ανατολικογερμανών και Δυτικογερμανών κατοίκων της πόλης.

2) Reichstag (Γερμανικό Κοινοβούλιο)

      
Από τα ιστορικότερα κτίρια-μνημεία του Βερολίνου, ανοικοδομήθηκε την περίοδο 1884-1894 από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Paul Wallat. Μετά την λήξη του 2ου Παγκοσμίου πολέμου παραχωρήθηκε στο Δυτικό Βερολίνο. Το 1995 ξεκίνησε η ανακαίνιση του και πλέον αποτελεί σήμερα ένα από τα αναγνωρίσιμο μνημείο της πόλης.

3)  Καθεδρικός ναός Berliner Dom / Το Νησί των Μουσείων


 Στην όχθη του ποταμού Σπρέ, στο περίφημο Νησί των Μουσείων, δεσπόζει ο μπαρόκ ρυθμού Καθεδρικός ναός Berliner Dom, που ανεγέρθηκε το 1894. Στην διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου, ο επιβλητικός καθεδρικός χτυπήθηκε από βόμβα, μια προσωρινή οροφή τοποθετήθηκε για να προστατευθεί το εσωτερικό του και μόλις το 1975 ξεκίνησε η ανακατασκευή του.
Στο Νησί των Μουσείων φιλοξενούνται σήμερα 5 μουσεία. Δυστυχώς, το 70% των μουσειακών κτιρίων καταστράφηκε στον ανελέητο βομβαρδισμό της πόλης από τους Συμμάχους.
Στο Μουσείο Μποντέ εδρεύει το παγκοσμίου φήμης “Μουσείο της Περγάμου”. Στα σπουδαιότερα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνεται η προτομή της Νεφερτίτης και η εκπληκτική συλλογή των αρχαιοελληνικών και βαβυλωνιακών αρχαιοτήτων (πύλη Ισχτάρ, Βωμός της Περγάμου).

4) Πλατεία Alexander Platz


 Όταν το 1805 ο Τσάρος Αλέξανδρος Α΄ επισκέφθηκε την “Πλατεία των Βοδιών” στο Βερολίνο, οι τοπικοί φορείς προς τιμή του την μετονόμασαν σε Πλατεία Αλεξάνδρου (Alexander Platz). Δυστυχώς, τα περισσότερα κτήρια που περιέβαλλαν την κεντρική πλατεία της πόλης καταστράφηκαν στον πόλεμο.
Την εποχή της διχοτόμησης, η πλατεία Alexander Platz ανήκε στο Ανατολικό Βερολίνο. Οι Ανατολικογερμανοί κατασκεύασαν μεγάλα κτίρια, καθώς κι ένα πανύψηλο πύργο τηλεόρασης (365μ), που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας.
Δίπλα στην πλατεία Alexander Platz βρίσκεται το Κόκκινο Δημαρχείο (1861), που «λαβώθηκε» κι αυτό στην διάρκεια του πολέμου. Αναστηλώθηκε το 1951 και πλέον αποτελεί την κατοικία του Δημάρχου, αλλά και την έδρα της ομοσπονδίας.

5) East Side Gallery


Ένα κομμάτι του ψυχρού πολέμου μένει ακόμα όρθιο κατά μήκος της οδού Μούχλεν, στην περιοχή του πρώην ανατολικού Βερολίνου. Στα 1.300 μ. του διασωθέντος τείχους έχουν φιλοτεχνηθεί τοιχογραφίες από καλλιτέχνες του δρόμου, με γνωστότερη το «Mortal kiss» - ο γενικός γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος της Αν. Γερμανίας δίνει φιλί στο στόμα στον γενικό γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος της ΕΣΣΔ.


6) Ζωολογικός κήπος Βερολίνου


 Άνοιξε τις πόρτες του το 1844  και είναι ένας από τους μεγαλύτερους ζωολογικούς κήπους του κόσμου. Φιλοξενεί περισσότερα από 15.000 ζώα, από 1.400 είδη. Η επίσκεψη αποτελεί μια μοναδική εμπειρία και απαιτεί πολύ χρόνο…

7) Η Στήλη της Νίκης


Μπορεί να θεωρείται λίγο μπανάλ, αλλά δεν παύει να είναι επιβλητικό. Το Μνημείο της Νίκης κατασκευάστηκε το 1871 για να γιορταστεί η νίκης της Πρωσίας επί της Γαλλίας. Αν αντέχετε τα 285 σκαλιά που οδηγούν στην κορυφή, θα απολαύσετε μια εκπληκτική θέα της πόλης. Εγώ πάντως δεν άντεξα….

8) Παλάτι Charlottenburg  

  
Λίγο έξω από την πόλη, βρίσκεται το μεγαλειώδη παλάτι Charlottenburg. Κτίστηκε το 1700 για την σύζυγο του εκλέκτορα της Πρωσίας, την όμορφη Σοφία Σαρλότ. Όλα τελικά για τις γυναίκες…

9) Σοβιετικό Μνημείο Πολέμου


   
Αφιερωμένο στους 80.000 μαχητές του Σοβιετικού στρατού, που έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια της μάχης του Βερολίνου (Απρίλιος-Μάιος 1945).

10) Μνημείο Ολοκαυτώματος


Το Μνημείο του Ολοκαυτώματος εγκαινιάστηκε 60 χρόνια μετά την πτώση των Ναζί. Φτιαγμένο από 2.711 πέτρινους πλίνθους, είναι αφιερωμένο στην μνήμη των χιλιάδων δολοφονηθέντων Εβραίων από τα ναζιστικά στρατεύματα.


ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ



Τα αξιοθέατα του Βερολίνου φυσικά δεν τελειώνουν. Όσο περιπλανιέσαι στους δρόμους της πόλης, τόσο περισσότερα γνωρίζεις. Τα παραπάνω όμως είναι μερικά από τα σημαντικότερα που πρέπει κανείς να επισκεφτεί οπωσδήποτε.
 Τι γίνεται όμως όταν πέφτει η νύχτα; απλά, της ιερόδουλης το κιγκλίδωμα! Οι νύχτες στο Βερολίνο είναι χαλαρές αλλά κι έντονες ταυτόχρονα, ακροβατώντας στα όρια του λογικού, αλλά και του παραλόγου! Από υπαίθρια μπαρ και μπυραρίες, έως night-clubs και underground μουσικές σκηνές, ο κόσμος διασκεδάζει ξέφρενα. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: στο νυχτερινό Βερολίνο κανείς δεν πλήττει…
Όσον αφορά το θέμα του φαγητού, οι επιλογές εδώ θυμίζουν Βαβέλ. Λόγω του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της πόλης, στο Βερολίνο υπάρχει όλο το παγκόσμιο γαστρονομικό αλφάβητο, έτοιμο να το απολαύσετε στο πιάτο σας…
 Διαμονή; Δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα. Υπάρχουν εκατοντάδες επιλογές για όλα τα βαλάντια: από hostels και ενοικιαζόμενα δώματα έως πολυτελή ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Υπάρχουν περισσότερα από 1.170 καταλύματα για να ξεκουράσετε το κορμί σας από τους πολύωρους περιπάτους και τις νυχτερινές εξορμήσεις. Θυμηθείτε ότι σε περίπτωση που βρεθείτε με την μοτοσικλέτα σας στο Βερολίνο, το φυλασσόμενο πάρκινγκ είναι απαραίτητο.
Το κύμα δημιουργικότητας και εξέλιξης που άρχισε να σαρώνει την μητρόπολη της Γερμανίας μετά την πτώση του τείχους, έχει μετατρέψει σήμερα το Βερολίνο σ’ ένα σύγχρονο αστικό κέντρο. Παρόλα αυτά, αντικρίσαμε πολλούς αστέγους και ζητιάνους στον δρόμο της πόλης, ενώ δεν νοιώσαμε το γερμανικό αυστηρό στυλ από τους κατοίκους της. Ήταν πρόθυμοι να μας εξυπηρετήσουν και στο άκουσμα της εθνικής μας καταγωγής και παραδόξως μας αντιμετώπιζαν σαν ισότιμους πολίτες της ενιαίας ευρωπαϊκής γειτονιά μας.

TIPS

Μετακινήσεις
Μετρό και λεωφορείο. Συχνά δρομολόγια, πάντα στην ώρα τους. Τα ταξί είναι λίγο ακριβότερα από ό’τι στην Ελλάδα.
Μπαρ-εστιατόρια
Απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα – ναι, για σας τους παφαπούφα είναι θέμα. Το καλοκαίρι δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού μπορείτε να απολαμβάνετε το φαγητό ή το ποτό σας… υπαίθρια.
Φεστιβάλ-συναυλίες
Οργανώνονται πολλές εκδηλώσεις, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Καλύτερα ενημερωθείτε πριν την άφιξη σας στην πόλη.
Αγορές
Αν η τσέπη σας αντέχει, τολμήστε ένα αχαλίνωτο shopping  therapy. Θα βρείτε μεγάλες αποκλίσεις σε προϊόντα ρουχισμού, σε σχέση με την Αθήνα ή τις άλλες ελληνικές πόλεις.


Φωτογραφίες:






















 












 










////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 σχόλια: