Προορισμός: Το Ακρωτήρι του Χρυσού.

By | Πέμπτη, Μαΐου 17, 2012 1 comment
Προορισμός: Το Ακρωτήρι του Χρυσού.
Κείμενα/φωτογραφίες : Δημήτρης Κατσούλας


45 λεπτά χωρίζουν την Αττική γη από την Νότια Εύβοια, 45 λεπτά μας χωρίζουν από την νέα ταξιδιωτική μας εξερεύνηση στην «μπούκα του Βοριά». Προορισμός μας το ακρωτήριο Καφηρέας ή Κάβο Ντόρο.  Μετά την αποβίβασή μας στα Στύρα κατεθυνθήκαμε προς το χωριό του Αγίου Δημητρίου, γοητευμένοι από το καταπράσινο τοπίο τα απόκρημνα βράχια του ομωνύμου φαραγγιού αλλά και τον τραχύ ορεινό όγκο της Οχης. Λίγο πριν προσεγγίσουμε την μαγευτική παραλία του χωριού με τα καταγάλανα νερά αφήσαμε  πίσω μας την ραγισμένη άσφαλτο και χαθήκαμε σε χωμάτινα μονοπάτια που οδηγούν σε τόπους ξεχασμένους από τον  χρόνο .
Ο πρώτος οικισμός που συναντήσαμε είναι ο Καλλιανός και εκεί αρχίζει η μικρή μας οδύσσεια. Βγαίνοντας από τον οικισμό ο κεντρικός χωματόδρομος χωρίζεται σε 3 «κομμάτια» , ακολουθήσαμε το αριστερό με προορισμό το Αγαθό την Σχίζαλη και τελικά τα Πρινιά , αρκετές διακλαδώσεις μας  μπέρδεψαν αλλά τελικά βρεθήκαμε στα Πρινιά από όπου ξεκινάει η  κατάβαση προς το Ακρωτήρι. Η διαδρομή εθιστική ,  μέχρι και τα Πρινιά το χώμα είναι πούδρα οπότε και τα παιχνίδια με το γκρίπ άφθονα και ελεγχόμενα , όμως , βρίσκοντας τον δρόμο για το Κάβο Ντόρο άλλαξε η κατάσταση του δρόμου, κροκάλες νεροφαγώματα και αρκετές παγίδες από πτώσεις βράχων μας ταλαιπώρησαν , ο βαρύς χειμώνας αλλά και ο χορός των ανέμων είχαν σμιλεύσει την διαδρομή  ανεβάζοντας την αδρεναλίνη μας στα ύψη. Αντικρίζοντας το τέλος της Ευβοϊκής γης τα συναισθήματα ανάμεικτα, από την μια η επίτευξη ενός ακόμα ταξιδιωτικού στόχου ,  από την άλλη η τελευταία εκδρομή που έκανε ο αγαπητός μου φίλος Κώστας που πλέον ταξιδεύει στις λεωφόρους του παραδείσου.  Όποτε συζητούσαμε για εκδρομές πάντα για το Κάβο Ντόρο μιλούσε είχε μείνει χαραγμένο στην μνήμη του. Η απώλεια του ήταν και η αφορμή για την επίσκεψη στο Ακρωτήρι του Χρυσού , έπρεπε να φωνάξω «Αντίο»   στο μέρος που απλά ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά.Έπειτα από μισάωρη στάση αλλά και τις απαραίτητες φωτογραφίες ξεκινήσαμε τον δρόμο της επιστροφής  με σκοπό να κυκλώσουμε την Νότια πλευρά της Εύβοιας με τελικό  προορισμό την πόλη της Καρύστου.
Ανηφορίζοντας  από τα Πρινιά περάσαμε τους οικισμούς  Αμυγδαλιά, Ζαχαριά , Θύμιο, Δρυμονάρι και Καψούρι, οικισμοί ξεχασμένοι σε άλλες εποχές , πέτρινα σπίτια , γαλανόλευκες εκκλησίες , λιγοστοί κάτοικοι . το ρολόι του χρόνου έχει σταματήσει. Μια γριούλα μας κοιτούσε απορημένη ….που πάτε ρε καλόπαιδα; 


Συνεχίζοντας την χωμάτινη διαδρομή βρεθήκαμε στο Αιολικό πάρκο της Νοτίου Ευβοίας , την «πρίζα» της Ελλάδας , όπως λένε…
εκπληκτική θέα ,όλο το Αιγαίο στα πόδια μας!
Η συνέχεια του  οδοιπορικού «παραλιακή» , κατηφορίσαμε από το χωριό Πλατανιστός και μέσα από τα χωμάτινα μονοπάτια βρεθήκαμε στις παραλίες «Ποτάμι» , «Καστρί», «Άγιοι» και «Μπούρος» , ιδανικές παραλίες για παιχνίδια με τον Ηλίο και την Θάλασσα.
Αντικρίζοντας την Κάρυστο ένα πράγμα ήταν στο μυαλό μας, παγωμένη μπύρα και μπόλικο φαγητό, μετά από  80 χιλιόμετρα χωμάτινης διαδρομής τα τοπικά εδέσματα μας έδωσαν τις απαραίτητες δυνάμεις για να συνεχίσουμε προς τα Στύρα και από εκεί στην βάση μας.

Αφιερωμένο στην μνήμη του ΚωνσταντίνουΠληροφορίες:

Ακτοπλοϊκή Σύνδεση
Τιμές εισιτηρίων: Απλό 3,50 ευρώ, φοιτητικό 2,60 ευρώ, παιδικό 1,80 ευρώ, πολύτεκνοι, ανάπηροι κλπ. 1,80 ευρώ.
Τηλέφωνα Ν. Στύρων: 22240 - 41266, 22240 - 41166, 22240 - 41533.  
Τηλέφωνο Αγ. Μαρίνας: 22940 - 63491, 22940 - 64400.


Φαγητό:

Κάρυστος, Στην πλατεία Αμαλίας θα βρείτε  το μαγειρείο «Κάβο Ντόρο» σημείο αναφοράς για τους ντοπιους,  με καλομαγειρεμένο φαγητό από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα ( 22240 22326).


Φαγητό:

Κάρυστος, Στην πλατεία Αμαλίας θα βρείτε  το μαγειρείο «Κάβο Ντόρο» σημείο αναφοράς για τους ντοπιους,  με καλομαγειρεμένο φαγητό από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα ( 22240 22326).


Διαδίκτυο

http://www.in-karystos.gr
http://allaroundevia.gr
http://www.southevia.gr/ 

emagazine: bikeitΝεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

1 σχόλιο:

  1. Ωραίο φίλε Δημήτρη!! Οι φωτογραφίες υποδηλώνουν την αγαλλίαση που θα νοιώσατε στην επαφή με τη φύση, στην άλλη, την "ξεχασμένη" Ελλάδα!! Και οι παραλίες...
    Ίσως ένας μικρός χάρτης, να βοηθούσε -όσους δεν έχουμε πάει από εκεί ή δεν θυμόμαστε καλά- σε ποιο σημείο ακριβώς ήταν το "τέρμα" στο ακρωτήρι, αλλά και πώς "κυκλώσατε" τα χωριά! Αν και ακολουθώντας τα τοπωνύμια που αναφέρεις στο Google maps, εύκολα βρίσκει κανείς την όλη διαδρομή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή