ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ ,ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, Κ. Μητσάκης

By | Τετάρτη, Μαΐου 29, 2013 Leave a Comment
Κείμενα / φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μητσάκης




   Αγγίξτε την ομορφιά του Καϊμακτσαλάν μέσα από ένα τελείως διαφορετικό οδοιπορικό, που καμία σχέση δεν έχει με τη γνωστή «ρότα» των κοσμικών παραθεριστών του χιονοδρομικού κέντρου.

   Στο άκουσμα του Καϊμακτσαλάν (Βόρα), η συντριπτική πλειοψηφία των Βορειοελλαδιτών φέρνουν στον νου τους εικόνες και εμπειρίες από το σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο του παραμεθόριου ορεινού όγκου της Βορειοδυτικής Ελλάδας, που λειτουργεί εκεί από το 1995. Πόσοι όμως από τους ορκισμένους εκδρομείς του χιονιού και της διασκέδασης έχουν τολμήσει να απαρνηθούν –έστω και μια μόνο φορά– τη χλιδή και τις κοσμοπολίτικες νύχτες στα μπαρ του Παλαιού Αγίου Αθανασίου (την «Αράχωβα» των Βορειοελλαδιτών), για να περιπλανηθούν στις ανατολικές παρυφές του Καϊμακτσαλάν, μέσα στους γραφικούς οικισμούς της κατάφυτης Δυτικής Πέλλας;




Ο ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΑΓΡΑ…

Με ορμητήριο την πανέμορφη Έδεσσα, την πόλη των καταρρακτών, θα επιχειρήσουμε ένα οδοιπορικό στα δυτικά του νομού Πέλλας, εκεί όπου ο επιβλητικός ορεινός όγκος του Καϊμακτσαλάν σφραγίζει με την παρουσία του την φυσιογνωμία του τόπου. Δεν θα ακολουθήσουμε ωστόσο την συνήθη πορεία των εκδρομέων προς το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν του ισχυρότερου πόλου έλξης του νομού Πέλλας, αλλά θα προσπαθήσουμε να σας οδηγήσουμε σε μια άλλη, λιγότερη προβεβλημένη πλευρά του μεθοριακού ορεινού γίγαντα, εξίσου όμως σαγηνευτική και ακαταμάχητη.



   Αποδράστε από την καταπράσινη Έδεσσα με οδηγό την Εθνική οδό Έδεσσας – Φλώρινας. Μόλις 7 χλμ. από τα τελευταία σπίτια της μακεδονικής πρωτεύουσας θα συναντήσετε το Κέντρο Ενημέρωσης του Υδροβιότοπου της λίμνης Άγρα, ενός προστατευόμενου υδροβιότοπου με μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον. Στην κοντινή λίμνη του Άγρα (έκτασης 5.970 στρεμμάτων), που τροφοδοτείται από τις πηγές του ποταμού Εδεσσαίου, βρίσκουν καταφύγιο δυο αρκετά σπάνια είδη πτηνών (μαυρογλαρόνια και μουστακογλαρόνια), ενώ πάνω από 250 άλλα είδη πτηνών (βαλτόπαπιες, αετογερακίνες, μικροτσικνιάδες κ.ά.) χρησιμοποιούν την περιοχή της λίμνης ως χώρο αναπαραγωγής τους. Γριβάδια, τσιρώνια, γλυνιά και γουλιανοί περιλαμβάνονται στην ιχθυοπανίδα της λίμνης, με τη χλωρίδα της να χαρακτηρίζεται κυρίως από την παρουσία υδροφυτικής βλάστησης.
  

 Αφού ενημερωθείτε στο άψογα οργανωμένο Κέντρο Ενημέρωσης για τον πλούτο του υδροβιότοπουτου Άγρα, ξεκινήστε τη γνωριμία σας με τον χώρο. Μόλις 2 χλμ. μετά το Κέντρο Ενημέρωσης (στο 9ο χλμ. της Εθνικής οδού Έδεσσας – Φλώρινας) η δεξιά διασταύρωση θα σας οδηγήσει στην κοντινή λίμνη του Άγρα, όπου ένας μικρός ασφαλτόδρομος θα σας ταξιδέψει περιμετρικά της λίμνης, μέσω των οικισμών Βρύτα και Νησί. Στάσεις καθ’ οδόν μπορείτε να κάνετε στα παρατηρητήρια άγριας πανίδας που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της λίμνης, στο δασικό χώρο αναψυχής της βελανοσκέπαστης εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, στις πηγές του Εδεσσαίου ποταμού, καθώς και στο πετρόκτιστο ξωκκλήσι της Παναγιάς. Επίσης, μην παραλείψετε, μετά το χωριό Νησί (στον δρόμο καθ’ οδόν για τον οικισμό Καρύδια) να σταματήσετε στα μνημεία των Μακεδονομάχων Καπετάν Άγρα (Τέλλου Αγαπηνού) και Αντωνίου Μίγκα, που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες στις 7/6/1907.
   Αφού έχετε πλέον ολοκληρώσει τον γύρο της λίμνης του Άγρα (22 χλμ.), στη συνέχεια κατευθυνθείτε βόρεια με αρχικό προορισμό τους κοντινούς οικισμούς Κερασιές, Σαρακηνοί και Όρμα. Πρόκειται για χωριά φωλιασμένα στους ανατολικούς πρόποδες του Καϊμακτσαλάν, που απολαμβάνουν την απλοχεριά της τοπικής φύσης. Με αφετηρία τα παραπάνω χωριά, ένα πλήθος πεζοπορικών διαδρομών, αλλά και διαδρομές για τετρακίνητα οχήματα και mountain-bike προσφέρουν την ευκαιρία για μια ανεπανάληπτη απόδραση στον καταπράσινο κόσμο του Μαύρου Δάσους. Πρόκειται για μια κατάφυτη περιοχή, ιδιαίτερα πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα, που απλώνεται στις ανατολικές πλαγιές του Καϊμακτσαλάν και έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης. Η περιοχή του Μαύρου Δάσους βρίσκεται κάτω από την εποπτεία και την προστασία του τοπικού δασαρχείου, καθώς αποτελεί έναν σημαντικό βιότοπο ορνιθοπανίδας, κυρίως αρπακτικών πτηνών (χρυσαετοί, φιδαετοί, γυπαετοί κ. ά.). Σε περίπτωση που διαθέτετε τετρακίνητο όχημα, ένας δασικός δρόμος μήκους 27 χλμ. οδηγεί από το χωριό Όρμα στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, ενώ στον ίδιο προορισμό μπορείτε να φτάσετε και από το χωριό Κερασιές, μέσω μιας κατάφυτης ασφαλτοστρωμένης διαδρομής μήκους 18 χλμ. Εκπληκτική είναι επίσης και η ορεινή ανηφορική διαδρομή Σαρακηνοί – Κορυφή
(5 χλμ.).



ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ
   Σε κοντινή απόσταση από το χωριό Όρμα (3 χλμ.), μέσα σ’ ένα μαγευτικό περιβάλλον από πλατάνια, στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν, βρίσκεται η τοποθεσία Λουτρά Λουτρακίου (Ποζάρ), όπου αναβλύζουν ιαματικές πηγές, γνωστές από τα ρωμαϊκά χρόνια για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Στον χώρο υπάρχουν εγκαταστάσεις φτιαγμένες από το 1912, που εκμεταλλεύονται τις ιαματικές πηγές της περιοχής οι οποίες αναβλύζουν μέσα από την κοίτη του μικρού ποταμού του Αγίου Γεωργίου. Η μικρή λουτρόπολη, που είναι κτισμένη μέσα σ’ ένα φαράγγι και αποτελεί τον ιδανικό συνδυασμό θεραπείας και διακοπών, διαθέτει κλειστές αλλά και ανοικτές πισίνες, εξωτερικές φυσικές πισίνες (γούρνες), υδροθεραπευτήρια, μουσείο, καθώς και δυο παραδοσιακά χαμάμ. Η θερμοκρασία των θερμών νερών είναι στους 37,5ο C και οι θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών συνιστώνται για ρευματοπάθειες, παθήσεις νεφρών και ήπατος, βρογχίτιδες, παθήσεις αναπνευστικού, δερματοπάθειες και αρθροπάθειες. Επίσης, κατά την παρουσία σας στα Λουτρά Λουτρακίου, μπορείτε να μεταβείτε στο κοντινό Σπήλαιο-Βάραθρο, ένα εκπληκτικής ομορφιάς φυσικό σπήλαιο που βρίσκεται σε υψόμετρο 450 μ. και είναι επισκέψιμο για 110 μ. Η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για ορειβασία και πεζοπορικές διαδρομές, ενώ στον χώρο της λουτρόπολης λειτουργεί το Φυσιογραφικό-Λαογραφικό Μουσείο Λουτρών Αλμωπίας, με ευρήματα της Παλαιολιθικής και Νεολιθικής εποχής, που βρέθηκαν στο Καϊμακτσαλάν.



   Η Αριδαία, που απέχει 16 χλμ. ανατολικά των Λουτρών Λουτρακίων και 27 χλμ. βόρεια από την Έδεσσα, φιλοξενεί περί τους 5.500 κατοίκους και είναι φημισμένη για τα άφθονα φρούτα που παράγει, καθώς και τις κόκκινες πιπεριές της. Η φιλόξενη κωμόπολη της επαρχίας Αλμωπίας οφείλει την ονομασίας της στην ομώνυμη αρχαία πόλη της Αλμωπίας, που είχε ονομαστεί έτσι προς τιμή του Φιλίππου Γ΄ του Αριδαίου, ετεροθαλούς αδελφού του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αφού πιείτε τον καφέ σας στην πλατεία της Αριδαίας, κατευθυνθείτε στο κοντινό χωριό Εξαπλάτανος (6 χλμ. ανατολικά), όπου βρίσκεται το πατρικό σπίτι του γνωστού συγγραφέα Μενέλαου Λουντέμη. Προς τιμήν του, ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος οργανώνει κάθε Μάιο τα «Λουντέμεια». Δυστυχώς όμως, το θέαμα της μισοκατεστραμμένης κατοικίας του Λουντέμη είναι άκρως απογοητευτικό και δεν τιμά διόλου τις τοπικές αρχές για την αδιαφορία τους.
   Αν σας ενθουσιάζουν πάντως οι μικρές εξερευνητικές περιπέτειες, η γύρω περιοχή της Αριδαίας προσφέρεται με το παραπάνω. Στον οικισμό Μαργαρίτα μπορείτε να δείτε τα ερείπια δυο παλαιοχριστιανικών βασιλικών, καθώς και ένα αρχαίο κάστρο. Στον οικισμό Άλωρος υπάρχει ένα ενδιαφέρον παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο, κοντά στο χωριό Χρυσή βρίσκονται τα ερείπια του Κάστρου των Μογλενών, ενώ στο χωριό Πρόδρομος υπάρχουν τέλος τα ερείπια βυζαντινής εκκλησίας. Πρόκειται για τις διάσπαρτες ιστορικές μαρτυρίες του ένδοξου παρελθόντος της περιοχής, που περιμένουν να τις ανακαλύψετε και να τις καταγράψετε. 

 


ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΕΝΑ…
  Με την επιστροφή σας και πάλι στην Έδεσσα, ένα ξεχωριστό οδοιπορικό μέσα στην απρόσμενη ομορφιά και την βαθιά ιστορία της παραμεθόριας μακεδονικής γης του Καϊμακτσαλάν μόλις ολοκληρώθηκε. Αφήστε τα βήματά σας να σας οδηγήσουν κάτω από την υγρή σκιά των καταρρακτών της Έδεσσας και ψάξτε βαθιά μέσα σας για να ανακαλύψετε όλα όσα σας πρόσφερε απλόχερα αυτός ο αυθεντικός, ανεπιτήδευτος τόπος. Άλλωστε, για την ποιητική πένα του Μενέλαου Λουντέμη, αυτή η καταπράσινη ευλογημένη φύση που μόλις γνωρίσατε, φαντάζει: «…ως το σκαλοπάτι όπου πατά ο Θεός για να ανέβει στον ουρανό…»

                           


                       ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

                                          ΑΡΙΔΑΙΑ
1)      Αστυνομία 23840-21111
2)      Νοσοκομείο 23840-21166
3)      Δήμος 23840-21204
4)      Εγκαταστάσεις Λουτρά Λουτακίου 23840-91300
5)      Κέντρο Ενημέρωσης Υδροβιότοπου Άγρα 694457645
                                  
                                          ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΣ
1)      Κέντρο Υγείας 23840-41205
2)      Δήμος 23840-41240

                              
                                ΓΕΥΣΕΙΣ

   Στις ταβέρνες των οικισμών και των κωμοπόλεων της ευρύτερης περιοχής του Καϊμακτσαλάν ζητήστε να δοκιμάσετε μαγειρευτό φαγητό στην γάστρα, όπως τσομπλέκι (μοσχάρι με κολοκυθάκια, πατάτες, τυρί και μελιτζάνες), καθώς και γίδα ή αρνάκι στην γάστρα. Δοκιμάστε επίσης μανιτάρια γεμιστά ή σχάρας, κυνήγι, μελιτζανιμπουρεκάκια και χοιρινό στη γάστρα, όλα συνοδευόμενα με τοπικό κρασί ή τσίπουρο. Για γεμιστή πέστροφα επισκεφθείτε τις ψαροταβέρνες της λίμνης του Άγρα.                         
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 σχόλια: